Nazad

Aktuelno

Ministrica Đapo: GIKIL do danas nije uložio ništa u modernizaciju tehnologije
03 Sep 2018
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Adis Ajdinović, menadžment i sindikat Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac (GIKIL) i predstavnici granskog sindikata na današnjem sastanku u Sarajevu razmatrali su problematiku u ovoj kompaniji.

Saglasni su da GIKIL, kojem je naloženo obustavljanje rada do pribavljanja okolinske dozvole, treba sačuvati i zbog samog očuvanja radnih mjesta, ali i da treba poštivati zakone BiH, te da uprava kompanije treba ispoštovati mjere naložene od Federalne uprave za inspekcijske poslove.

S jedne strane, kazala je Đapo, u GIKIL-u je 1.000 zaposlenih "i mi ih razumijemo jer su to ljudi koji su u ratu sačuvali svoja radna mjesta, pokrenuli svoju fabriku i jako su emotivno vezani za kompaniju, postoji i strah od promjene radnog mjesta, a kamoli od gubitka".

- Mi razumijemo i suosjećamo s radnicima, ali s druge strane imamo investitora koji je prilično neodgovoran - kazala je Đapo te podsjetila da je GIKIL privatiziran 2003. godine i da je 51 posto vlasništva dato stranom ulagaču koji koristi resurse i radnu snagu BiH, a izbjegava ulaganja u zaštitu okoliša.

Lukavac je industrijski grad, naglasila je Đapo, sa odličnim investitorima iz Austrije, Turske, koji ozbiljno ulažu i poboljšavaju uslove rada, moderniziraju tehnologiju.

- Međutim, GIKIL ni do danas, iako su primili rješenje o zatvaranju, nije našao čak ni kompaniju koja bi im izradila zahtjev za okolinsku dozvolu u skladu sa zakonima FBiH - istakla je Đapo.

Premijer TK Jakub Suljkanović, je kazao da su od menadžmenta GIKIL-a na današnjem sastanku dobili uvjeravanja da će oni investirati u zaštitu životne sredine i zaštitu radnika.

- Ali čini mi se da ta njihova današnja uvjeravanja nisu prezentirana na najozbiljniji način. Poduzeli su neke mjere po osnovu nalaza Federalne uprave za inspekcijske poslove, ali nismo sigurni da li su te mjere u ovom momentu dovoljne - rekao je Suljkanović i pojasnio da GIKIL nije prezentirao dinamički plan za određeni period i time dao dovoljne garancije da će on biti ispunjen.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović je ponovio da se o radi o jednom od najnedisciplinovanijih privrednih subjekata u FBiH.

- Nažalost ni danas nismo čuli ohrabrujuće poruke od menadžmenta GIKIL-a. Obustava rada će GIKIL-u teći do pribavljanja okolinske dozvole i imali su rok  od 30 dana da nešto poprave, a već osam dana je prošlo, a oni nisu ništa uradili - rekao je Ajdinović i podsjetio da je Federalna uprava za inspekcijske poslove iscrpila sve zakonske mogućnosti prema GIKIL-u i da je svako rješenje nailazilo na neodgovornost GIKIL-a, te da nijedna mjera inspektora nije ispoštovana.

Đapo, Suljkanović i Ajdinović su kazali da ih je menadžment GIKIL-a na današnjem sastanku izvijestio da su postavili kontinuirani monitoring koji treba da prati ispuštanje štetnih gasova u zrak, ali resorna ministarstva, kako je rečeno, nisu ništa pisano dobila o tome.

GIKIL je trebao uložiti 112 miliona KM u modernizaciju tehnoloških procesa. Do danas nisu uložili apsolutno ništa, rekla je ministrica Đapo, i dodala da je planirano ulaganje od pet miliona KM do kraja ove godine vjerovatno premalo.
 
Četvrtak,
29. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE