Nazad

Aktuelno

U Sanskom Mostu i Bužimu uloženo 2,6 miliona KM
01 Sep 2018Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić prisustvovao je potpisivanju ugovora između Projektne jedinice ovog ministarstva i Sanskog Mosta o rekonstrukciji gradske saobraćajnice na lijevoj obali Omladinskog naselja u ovoj općini, vrijednosti 120 hiljada KM.

 

Rekonstrukcijom ove saobraćajnice bit će završen Projekt hitnog oporavka od poplava (FERP) kroz koji je sanirana i poboljšana utvrda obale na rijeci Sani. Sanirana su i tri mosta i rekonstruirano 18 gradskih i prigradskih saobraćajnica u dužini od 21 km. Ukupna vrijednost ovih projekata iznosi 2,1 milion KM.

 

- Svi realizovani projekti pozitivan su primjer saradnje Vlade FBiH i lokalnih vlasti u saniranju šteta nastalih tokom poplava 2014. godine - istakao je ministar Dedić, dok je načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović uputio zahvalnost Federalnom ministarstvu poljoprivrede koje je od početka bilo angažovano na provedbi ovog projekta.

 

Ministar Dedić je posjetio i Bužim i prisutstvovao završetku rekonstrukcie seoskog puta Trostruki klanci - Ljubijankića most, koji povezuje općine Bužim i Cazin. Put je realiziran u sklopu Projekta razvoja ruralnog poslovanja finansiranog sredstvima fonda IFAD VI, kojeg implementira Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Vrijednost ove investicije iznosi više od 220 hiljada KM, od čega je IFAD osigurao 154 hiljade KM.

 

 

Dedić je naglasio važnost ruralnog razvoja za poljoprivrednike i njihove porodice.

 

- Projekti ruralnog razvoja imaju zadatak da poboljšaju kvalitet života i povećaju ekonomski prosperitet ljudi koji žive u seoskim sredinama, koje su često izolirane, raštrkane, udaljene od urbanih centara, zbog čega ostaju na marginama državnih projekata i ne uživaju u potpunosti sve dobrobiti javnih investicija niti izdvajanja iz budžeta - izjavio je ministar, te dodao da je cilj projekta i bolje poveivanje poljoprivrednih proizvođača s tržištem.

 

Predaji izgrađenog puta prisustvovao je načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković, koji je zahvalio ministru Dediću na brojnim investicijama koje je osigurao ovoj općini i istakao važnost sličnih projekata za stanovnike ruralnih djelova Bužima.

 

U sklopu Projekta razvoja ruralnog poslovanja IFAD VI do sada je za projekte na području općine Bužim izdvojeno oko 500 hiljada KM. Pored ovog projekta, izgrađen je put Konjodor - Priki potok koji bolje povezuje Bužim s Bosanskom Krupom, put u Bućevcima, a u pripremi je rekonstrukcija puta u Muratovićima i ulici Armije RBiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

 
Srijeda,
21. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE