Nazad

Aktuelno

Otvoren put u povratničkom naselju Kamenica Gornja
01 Sep 2018


Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić je u povratničkom naselju Kamenica Gornja u općini Zvornik prisustvovao otvaranju obnovljene dionice lokalnog puta Mehići – Božići, u dužini od 2.270 metara.

Riječ je o putu koji spaja područja tri općine - Zvornika, Kalesije i Šekovića, a projekat su finansirali Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Grad Zvornik.

Puštanju u promet ovog infrastrukturnog projekta prisustvovali su potpredsjednik RS iz reda bošnjačkog naroda Ramiz Salkić, zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović i predstavnici bošnjačke povratničke zajednice u ovom kraju.

Ministar Ramić je kazao kako je resorno ministarstvo u ovom mandatu napravilo značajan iskorak sa ulaganjima na područje Zvornika, što je rezultiralo primjetnim napretkom u jačanju bošnjačke povratničke zajednice.

- Poseban naglasak u ulaganjima, kroz ovaj manadat, bio je u jačanju saobraćajne povezanosti ruralnih povratničkih zajednica, kako s najbližim gradskim centrima, tako i s Federacijom BiH. Bolje putne komunikacije utječu na sve ostale aspekte života - od ekonomije, preko obrazovanja, pa do zdravstva. Kad su bolji putevi, radna mjesta, škole, bolnice i sve drugo je bliže i lakše dostupno. Zvornik je među najjačim i najvažnijim povratničkim zajednicama, a cilj je da u idućem periodu bude ostvareno još više ulaganja i prisustva institucija na ovom kraju - kazao je Ramić.

Zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović prenio je poruke gradonačelnika Zorana Stevanovića da je saradnja Grada Zvornika i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica primjer pozitivne prakse u radu za opću korist lokalne zajednice, s fokusom na povratnička naselja.

- Putevi i drugi objekti od općeg interesa, koje smo zajednički gradili, korisni su velikom broju ljudi, te imaju funkciju njihovog povezivanja i poboljšanja života u zvorničkoj općini. Dosadašnja saradnja je na zavidnom nivou, a naš zajednički fokus je da u idućem periodu sačuvamo ovaj intenzitet rada i obogatimo ga dodatnim aktivnostima i ulaganjima - kazao je Ivanović, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.
 
Srijeda,
21. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE