Nazad

Aktuelno

Rudari zadovoljni razgovorima u Vladi FBiH: Dogovoreno povećanje plaće
26 Sep 2008

S ciljem traženja rješenja za probleme s kojima se suočavaju rudnici, danas su u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu razgovarali premijer FBiH dr. Nedžad Branković, federalni ministar energije, rudarstva i industrije mr. Vahid Hećo, menadžmenti rudnika ugljena „Breza”, „Kakanj” i „Zenica”, te predstavnici sindikalnih organizacija rudara.

Sastanak je okončan dogovorom da će u rudnicima „Zenica“ i „Kakanj“ za razdoblje od 1.9.2008. do 31.12.2008. godine prosječne plaće biti povećane za 17 posto, a u RMU „Breza“ povećanje će biti izvršeno procentualno do razine usuglašenih prosječnih plaća u zeničkom i kakanjskom rudniku.

Također je kazano kako će rudnici, prema svojim ekonomskim mogućnostima, i dalje poduzimati aktivnosti na povećavanju standarda rudara.

Vlada Federacije BiH i Federalo ministarstvo energije, rudarstva i industrije će, sa svoje strane, poduzimati aktivnosti usmjerene ka modernizaciji rudnika i povećanju stupnja sigurnosti rudara.

Portaživanja rudara po osnovu starog Granskog kolektivnog ugovora ne zastarijevaju, o čemu će Vlada Federacije BiH donijeti posebnu odluku na narednoj sjednici, kazano je na današnjem sastanku.
 

 
Petak,
30. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE