Nazad

Aktuelno

Vlada FBiH, Krivaja i FERIMPEX formirali preduzeće Krivaja 1884
24 Sep 2008U sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, danas je potpisan ugovor o formiranju “joint venture” preduzeća između Vlade FBiH, kao vlasnika državnog kapitala, te Krivaje iz Zavidovića i preduzeća Ferimpex, kao investitora. Glavni potpisnici ugovora o formiranju novog preduzeća Krivaja 1884 bili su direktori Krivaje i Ferimpexa - Nurija Prijić i Ismet Mujanović, dok su supotpisnici bili federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo, direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Enes Ganić i načelnik Općine Zavidovići Izet Bašić.

Također, potpisan je i Protokol o rješavanju otvorenih pitanja, a uz navedene potpisnike ugovora ovaj protokol je potpisao i premijer FBiH Nedžad Branković. Premijer FBiH Nedžad Branković naglasio je da će Vlada nadzirati tok realizacije potpisanog ugovora, dok je federalni minister energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo istaknuo da će Vlada izdvojiti 350.000 KM pomoći Krivaji.

U novo zajedničko društvo Krivaja unosi 4,28 miliona KM, što čini 30% osnivačkog kapitala društva, dok će preostalih 70% kapitala osigurati Ferimpex unosom 10 miliona KM u novcu.

Prema navodima direktora Ferimpexa Ismeta Mujanovića, ova kompanija će od 1. oktobra početi da ulazi u Krivaju, a nakon što budu riješene neke pravne obaveze počet će s radom, a njen glavni partner bit će švedska Ikea.

I predsjednik Sindikata “Krivaje” Vehbija Aličić izrazio  je uvjerenje da će od danas 1.800 radnika “Krivaje” imati bolju budućnost. Kako je najavljeno, radnicima će biti isplaćene neisplaćene neto-plaće i bit će im uplaćeno penziono osiguranje, tako da će svi radnici tokom 16 mjeseci, kako je kazao Mujanović, primati po dvije plaće, jednu neisplaćenu i jednu redovnu.

 

 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE