Nazad

Aktuelno

Premijer Branković o ocjenama Transparency Internationala
25 Sep 2008

„Ne znam na temelju kojih je istraživačkih metoda Transparency International došao do svoje katastrofične ocjene o korupciji u Bosni i Hercegovini. No, sudeći prema medijskim izvještajima, radi se o anketi, a svi znamo kakvi su pouzdanost takvog načina istraživanja i relevantnost iz njega izvučenih zaključaka. Naručilac ankete često traži i dobije naručeni rezultat i koristi ga za svoje trenutne potrebe“, izjavio je danas premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković za agenciju ONASA.

„Na vlastitom primjeru i priče o mom navodnom sukobu interesa sam se uvjerio koliko su tvrdnje Transparency Internationala nevjerodostojne i neargumentirane, pa, ako hoćete, i neistinite.

Naravno, Bosna i Hercegovina je, kao i sve zemlje u tranziciji, suočena s problemom korupcije. No, gotovo svakodnevno čitamo o velikim korupcijskim aferama i u najrazvijenijim zemljama svijeta, iz čega je vidljivo da korupcija nije nikakav 'ekskluzivitet' tranzicijskih društava, pa tako ni našeg.

Svaka sumnja u korupcionaško djelovanje treba biti istražena, što je dužnost za to nadležnih institucija ove zemlje. Također, domaće institucije će, u slučaju utvrđivanja pojedinačne odgovornosti, za korupciju izreći i sankcije.

Nemam ništa protiv toga da Transparency International ukazuje na probleme, to je čak i poželjno, ali nisam za to da na sebe preuzima ulogu tužitelja i, što je još neprihvatljivije, sudije prema pojedincima i cijelim državama“, izjavio je prmijer Branković.

 

 
Petak,
30. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE