Nazad

Aktuelno

Branković s libijskim premijerom i ministrom finansija
01 Sep 2007

Predvodeći delegaciju Vlade FBiH, premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković se, u nastavku posjete Velikoj Socijalističkoj Narodnoj Libijskoj Džamahiriji, susreo s više libijskih zvaničnika s kojima je razgovarao o proširenju ekonomske saradnje.

Predsjednik libijske Vlade dr. El-Bagdadi Ali El-Mahmudi upoznao je premijera Brankovića s velikim investicijama koje Libija, kao zemlja velike privredne ekspanzije, namjerava realizirati u narednom periodu. Polazeći od dosadašnjeg kvalitetnog angažmana bosanskohercegovačkih firmi u Libiji, u razgovorima je potencirana mogućnost zaključenja novih poslova.

Pri tome su sugovornici istakli da i ova posjeta delegacije Federalne vlade doprinosi učvršćenju pozicije naših kompanija i njihovog kvalitetnijeg rejtinga na ovom velikom tržištu. 

Jedan od preduslova je i obezbjeđenje kvalitetnih garancija koje postaju limit za naše firme s obzirom na obim i veličinu investicija u Libiji, za što je naša delegacija ponudila neka rješenja koja su načelno prihvaćena. Konačan stav donijet će mješovita tijela BiH i Libije.

U odvojenom razgovoru s libijskim ministrom finansija dr. Muhamedom Ali El-Huwejdžom dominirala je tema poravnanja potraživanja naših kompanija u ovoj zemlji. Razmatrani su i razvojni projekti dviju ekonomija, s akcentiom na energetiku, transport i poljoprivredu kao najvažnijim pravcima.

Delegacija Federalne vlade sutra će s libijskom stranom imati završne razgovore o nekim konkretnim novim poslovima.

U delegaciji Federalne vlade su, osim premijera Brankovića, federalni ministar energije, rudarstva i industrije mr. Vahid Hećo, generalni direktor i zamjenik generalnog direktora «Energoinvesta» Džemail Vlahovljak i Abdulharis Šeta, te direktor «Bosnalijeka» Edin Arslanagić. U svim aktivnostima delegacije učestvuje i ambasador Bosne i Hercegovine u Velikoj Socijalističkoj Narodnoj Libijskoj Džamahiriji Ferhat Šeta.

 

 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE