Nazad

Aktuelno

Ministar Hećo sa predstavnicima kazahstanskog KazTransGasa
18 Sep 2008Federalni ministar energije, rudarstva i industrije mr. Vahid Hećo sastao se danas u Sarajevu sa predstavnicima kazahstanske kompanije KazTransGas. Razgovarano je o realizaciji strateškog partnerstva za izgradnju elektroenergetskih objekata u našoj zemlji.

Ministar Hećo upoznao je goste sa zastojem koji je nastao u realizaciji strateškog partnerstva između Vlade FBiH i KazTransGasa, te dodao da je potrebno da Parlament Federacije BiH da „zeleno svjetlo“ za njegovu realizaciju. Tom prilikom je kazao kako očekuje pozitivan ishod, jer je BiH, kada je u pitanju razvoj elektroenergetskog sektora na veoma niskom nivou. U isto vrijeme potrebne su nove investicije za razvoj gasnog i naftnog sektora. Konstatovao je da Federacija BiH dnevno gubi šest miliona KM zbog izostanka investicija u elektroenergetskom sektoru.

-Energetika jedino može ovu zemlju staviti na noge. Cilj nam je da, investicijama u elektroenergetskom sektoru, postignemo balans na način da izvozimo onoliko struje koliko uvozimo nafte i gasa, istakao je ministar Hećo.

Predstavnici KazTransGasa su potvrdili da su i dalje spremni investirati u elektroenergetski sektor u našoj zemlji, ali i da gube strpljenje zbog kašnjenja u realizaciji strateškog partnerstva. Dodali su kako su zainteresirani za investiranje i u druge oblasti, kao što su rudnici, izgradnja toplana, gasifikacija.

Gosti su također prenijeli stav vlade Kazahstana koja ostaje pri svojoj ranijoj odluci da investira dvije milijarde dolara u najrazličitije oblasti industrije u našoj zemlji. Kazahstan je inače država sa najvećim energetskim potencijalima u svijetu: Prvi su po zalihama urana, drugi po resursima gasa, treći po zalihama uglja i četvrti po zalihama nafte.

 

 
Petak,
30. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE