Nazad

Aktuelno

Jajce sve bliže Listi UNESCO-a
17 Sep 2008Federalni ministar okoliša i turizma dr. sc. Nevenko Herceg danas se u Sarajevu susreo s prof. dr. Dubravkom Lovrenovićem, predsjednikom Povjerenstva za očuvanje kulturne baštine BiH, te Nisvetom Hrnjićem, načelnikom općine Jajce.

Razgovarano je o aktualnim zbivanjima u općini Jajce, posjetu izaslanstva ICOMOS-a glede prijedloga za upis Jajca na UNESCO-vu Listu svjetske zaštićene baštine, što bi predstavljalo bitan korak k međunarodnoj valorizaciji prirodnih i kulturoloških vrijednosti ovog grada. Projekt kandidature užeg povijesnog jezgra Jajca za Listu svjetske baštine UNESCO-a je jedan od najvažnijih za ovaj grad, konstatirano je danas.

Sugovornici su proanalizirali ulogu, financiranje i provedbu projekata Federalnog ministarstva okoliša i turizma u aktivnostima koje se provode u Jajcu, a u svezi su zaštite okoliša i prirodnih vrijednosti: turistička rasvjeta Mlinčića, ugradnja eko mreže na rijeci Plivi i sanacija slapišta i korita ove rijeke.

Načelnik Hrnjić se zahvalio ministru Hercegu na pomoći koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma dosad pružalo općini Jajce, istaknuvši nezin značaj, prije svega za sanaciju slapišta i korita Plive, što izravno doprinosi uvrštenju Jajca na Listu UNESCO-a.

- Svaka pomoć općini Jajce, odnosno Srednjebosanskom kantonu, novi je poticaj lokalnom stanovništvu za razvoj kvalitetnih projekata i za građenje turističke ponude kao nove gospodarske osnove, te  za promociju prirodnih ljepota kojima ovaj kraj obiluje - istaknuo je ministar Herceg.

 

 
Petak,
30. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE