Nazad

Aktuelno

Predstavnici Svjetske banke zadovoljni reformskim projektom „Giljotina propisa“
17 Sep 2008


Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković i federalni ministar pravde Feliks Vidović razgovarali su danas u sjedištu Vlade FBiH sa predstavnicima Svjetske banke o operacionalizaciji Projekta regulatorne reforme „Giljotina propisa u FBiH“. Tokom sastanka konstatovano je da reforma ide u pravom smjeru i brže nego što je bilo predviđeno.

Premijer Federacije BiH kazao je kako je Vlada FBiH uspostavila organizacionu strukturu upravljanja projektom koja je kapacitirana tako da se na najbolji mogući način nosi sa tom reformom. Tako će biti formirana tri organizaciona nivoa, a prvi nivo je koordinaciono tijelo u kojeg su uključeni najdogovorniji članovi Vlade FBiH, premijer i dva dopremijera. Drugi nivo je Upravni odbor kojeg će predvoditi federalni ministar pravde. Upravni odbor bi trebao utvrditi sastav radnog tijela koje će, kao treći organizacioni nivo, operativno provoditi ove reforme.

 Predstavnica Svjetske banke Margo Thomas izrazila je zadovoljstvo dinamikom operacionalizacije reformskog projekta „Giljotina propisa“ jer je, kako je istakla, Vlada otišla dalje nego što se očekivalo. Dodala je da je veoma važno da i dalje postoji politička podrška tom projektu, da postoji pravna strategija, kao i organizaciono-tehnička struktura, kako bi sve neophodne reforme bile provedene u djelo.

Predviđeno je da Projekat regulatorne reforme „Giljotina propisa u FBiH“ bude okončan do kraja mandata ove Vlade. Premijer Branković istakao je, na kraju, da je veoma važno da konačni materijal reforme bude prihvatljiv i da bude sastavni dio rada državne administracije, jer dosadašnja iskustva govore da projekti nametnuti iz vana nisu bili naročito uspješni.

 

 
Petak,
30. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE