Nazad

Aktuelno

Uvezati staž za 24.000 radnika
11 Sep 2008Odgovarajući tim kojeg čine predstavnici Vlade
FBiH i sindikata je preliminarno ustanovio broj od 24.000 radnika iz 24 firme - bilo da su oni trenutno bez posla ili ne, kojima nije uvezan cijeli radni staž usljed privatizacije, stečaja, likvidacije ili restrukturiranja preduzeća.

Ovo je konstatirano na današnjem sastanku tima kojem su prisustvovali premijer FBiH dr. Nedžad Branković i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber.

Riječ je o firmama od federalnog značaja, a od 24.000 radnika njih 9.000 je bez posla, saopćio je danas u Sarajevu Radovan Vignjević, koordinator aktivnosti u tom tijelu i savjetnik federalnog premijera.

Uz napomenu da je rano govoriti o iznosu potrebnog novca za uvezivanje  penzijskog staža, jer su podaci preliminarni, Vignjević je ipak iznio dosadašnje procjene za potrebnih stotinjak miliona konvertibilnih maraka. 

Napomenuo je da tim nije siguran da će na ovoj listi ostati baš svaka firma u kojoj je dosad ustanovljen neuvezani staž, jer su neke u međuvremenu ušle u proces privatizacije ili dokapitalizacije. Kao primjer je naveo Fabriku duhana u Mostaru koju novi vlasnik još formalno ne posjeduje, iako preuzima obaveze prema radnicima.

Prema zvaničnim izjavama, nakon iznalaženja modela za radnike s tim problemom iz firmi od federalnog značaja, bit će predložen model i za one iz preduzeća kantonalnog nivoa.

Radovan Vignjević odbacuje sve spekulacije da se o mogućnostima za rješavanje ovog krupnog pitanja govori smišljeno u vrijeme predizborne kampanje u BiH.

 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE