Nazad

Aktuelno

Cilj: jedinstvene energetski sektor u FBiH
11 Sep 2008Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković i federalni ministar energije, rudarstva i industrije mr. Vahid Hećo danas su u Sarajevu, na sastanku s direktorima i predsjednicima nadzornih odbora rudnika  Federacije BiH i Elektroprivrede BiH, te predstavnicima sindikata rudara, razgovarali o prestrukturiranju elektroenergetskog sektora i rudnika u FBiH.

Kako je, otvarajući sastanak, naglasio premijer Branković, riječ je o jednom od prioritetnih projekata Vlade FBiH čija realizacija znači puno ne samo za elektroenergetski sektor, nego i za ukupnu privredu u Federaciji BiH. On je pozvao sve učesnike u procesu prestrukturiranja da zajednički djeluju radi što bržeg postizanja ovog cilja.

U izjavi novinarima, ministar Hećo je kazao da je ovo je prvi sastanak koji  je održan s ciljem da se dođe do složene kompanije koja se zove jedinstveni energetski sektor, odnosno jedinstvena elektroprivreda u koju će biti integrirano svih osam rudnika u FBiH. U prvoj fazi bi se ugovorno uvezali svi rudnici uglja s EPBiH, a cilj je, da rudnici budu u strukturi gdje će biti i elektrane koje će činiti jedinstveni pravni subjekt. 

Danas je dogovoreno je da se formiraju tri tima eksperata sastavljena od pravnika, ekonomista, tehničara i rudara (predstavnika rudnika, Elektroprivrede i Federalnog ministarstva) da bi sagledali različite aspekte  formiranja složene kompanije.  Elektroprivreda i rudnici su zaduženi da formiraju stručne timove koji bi se bavili energetskom efikasnošću.

- Želja nam je da do 1. januara 2009. izgradimo složenu ugovornu organizaciju koja bi u sljedećoj godini prerastala u kompaniju koja će biti jedinstvena - kazao je Hećo.

On je dodao da je danas razgovarano i o potraživanju rudara po osnovu kolektivnog ugovora, te da je za sjednicu Vlade FBiH pripremljena informacija i prijedlog na koji način riješiti taj problem.

Hećo je podsjetio da su u parlamentarnoj proceduri zakoni o javnim preduzećima, privrednim društvima i konsolidaciji rudnika uglja, te da su oni bitne pretpostavke za formiranje jedinstvenog energetskog sektora.

 

 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE