Nazad

Aktuelno

Razgovor o mirovinskoj reformi
04 Sep 2008Federalni ministar rada i socijalne politike dr. Perica Jelečević razgovarao je danas sa predstavnicima Međunarodne organizacije rada - ILO (International Labour Office), Keniše Hiroše (Kenichi Hirose) višim specijalistom za pitanja socijalnog osiguranja i konsultantom te organizacije Tine Stanovnikom o tijeku mirovinske reforme u FBiH.

Dokument „Strategija reforme mirovinskog osiguranja“ Parlament FBiH je razmatrao i uputio na javnu raspravu koja je okončana početkom ljeta. Sada se sumiraju mišljenja i prijedlozi iz rasprave.

Ministar Jelečević je ukazao kako se razmatranje reforme mirovinskog osiguranja ne može odvojiti od ukupnih reformi u društvu, osobito u socijalnom sektoru koji je bremenit zahtjevima za realiziranjem stečenih prava koji nemaju realno pokriće u proračunu. S druge strane visoke stope doprinosa destimulativne su za razvoj poslovanje i jedan od generatora rada „na crno“ pa se punjenje fondova socijalnog osiguranja ograničava na relativno malu osnovicu postojećih obveznika. Ipak u takvoj situaciji održava se financijska stabilnost isplata mirovina. Dodatno opterećenje mirovinskom sustavu i osnovici sa koje se treba krenuti reforma sada su i rješenja prijevremenog umirovljenja kategorija stanovništva koje još može biti radno aktivno.

Predstavnici ILO izrazili su spremnost da pruže pomoć u izradi operativnih rješenja mirovinskog sustava kada se Parlament FBiH opredijeli za pravce reforme o čemu će se razgovori dalje voditi na nivou eksperata – saopćeno je iz kabineta federalnog ministra rada i socijalne politike.

 
Petak,
30. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE