Nazad

Aktuelno

Na Kovačima obilježena godišnjica Drugog korpusa Armije RBiH
28 Sep 2017


Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas su polaganjem cvijeća na mezarju Kovači obilježili godišnjicu formiranja Drugog korpusa Armije Republike BiH.

- Čestitam pripadnicima ovog korupusa i zahvaljujem im na onome što su učinili za BiH. To je bio izvanredan korpus s veoma jakim oficirskim kadrom. Držao je ogroman dio teritorije i oslobodio 1.500 kvadratnih kilometara - rekao je Izetbegović.

Podsjetio je da su tri pripadnika 2. korpusa proglašena narodnim herojima, to jest visokoodlikovani borci, a da je više od 300 "zlatnih ljiljana".

- Nije slučajno da su postigli takav rezultat. Zarobili su više od 50 tenkova i pancirnih vozila, te masu naoružanja  kojim su nastavili rat. Oni su prvi oslobađali gradove, poput Kalesije, Srebrenice... To je korpus s kojim se s razlogom agresor nije volio sukobljavati - naglasio je Izetbegović.Federalni ministar Bukvarević rekao je da je trajna zadaća sjećanje na šehide i poginule borce koji su branili  Bosnu i Hercegovinu i istakao da su pripadnici Armije RBiH branili sve građane i državu.

- Mi nismo željeli ni rat ni stradanja. Izvršena je brutalna agresija na BiH - njeni najbolji sinovi su stali u njenu odbranu. Zato danas odajemo dužnu počast šehidima i poginulim borcima, kao i našem vrhovnom komandantu i prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću - kazao je Bukvarević.    

Poručio je da se obilježavanjem ovakvih godišnjica nastoji prenijeti istina o odbrani Bosne i Hercegovine.

Današnjem događaju na Kovačima prisustvovao je i premijer TK Bego Gutić, koji je izjavio da će poginulim borcima sutra biti odata počat na obilježavanju godišnjice 2. korpusa i u Tuzli.

Prva brigada Armije RBiH formirana je u Tuzli pod nazivom "Prva tuzlanska brigada“. Više jedinica 2. korpusa je tokom odbrambenooslobodilačkog rata dobilo naziv viteška i slavna.
 
Srijeda,
21. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE