Nazad

Aktuelno

Premijer Novalić u posjeti Tuzlanskom kantonu
27 Sep 2017
Federalni premijer Fadil Novalić boravio je danas u Tuzlanskom kantonu, gdje je posjetio Fabriku cementa u Lukavcu,  i kazao da je ova kompanija primjer uspješne privatizacije.

- Kada je fabrika 2001. godine prešla u vlasništvo austrijske grupacije Asamer Baustoffe AG započeo je njen preporod. Do danas je u cementaru investirano 120 miliona eura, modernizovana je i postala je najveći proizvođač cementa u BiH - istakao je federalni premijer.

Naveo je da je cement ove fabrike u potpunosti domaći proizvod, da se u proizvodnom procesu koriste isključivo domaće sirovine i da je ostvarena uspješna saradnja s velikim brojem bh. kompanija.

- Otvoreno je više od 200 radnih mjesta, podstaknut je razvoj čitavog Lukavca i okoline, a ova cementara je prva u BiH počela koristiti alternativna goriva - rekao je  Novalić.

Dodao je da se u ovoj cementari koriste razne vrste otpada koje je nemoguće reciklirati i koristiti.

- Ovo nije obična fabrika već ima i ekološki aspekt, od cementare imaju korist svi građani Federacije jer nam omogućava da se riješimo nepotrebnog otpada. O tom pitanju cementara ispunjava najstrože kriterije Evropske unije - naglasio je premijer .

Smatra da je za građane Lukavca posebno bitno da cementara investira ne samo u proizvodnju već i zaštitu okoliša i podizanje kvaliteta zraka.

- Ovo je primjer društveno odgovorne investicije i uvijek mogu računati na podršku Vlade Federacije BiH. Također, ovo je dokaz da ne moramo strahovati od privatizacije jer uspješno provedena privatizacija je garant razvoja preduzeća, generator novih radnih mjesta i razvoja naše privrede - zaključio je.

Premijer Novalić se prije posjete cemetari sastao s premijerom Tuzlanskog kantona Begom Gutićem, a u okviru tog susreta uručena mu je monografija o Drugom korpusu Armije Republike BiH od 1992. do 1995. godine. Razgovarali su o privredi na području kantona i mogućnostima unapređenja.

Novalića su, osim Gutića, dočekali i kantonalni ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović i predsjednik Kantonalne privredne komore Nedret Kikanović.

Problemi radionice za popravku željezničkih vozila iz tuzlanske Dobošnice riješeni su vrlo lako, smatra federalni premijer Fadil Novalić koji je danas obišao i "Revom", u sklopu posjete Tuzlanskom kantonu.

Ova radionica radi već dva mjeseca pod logom Željeznica Federacije BiH i do sada su popravili 360 vagona koji su inače remontovani u Srbiji.

- Nije bilo logike da ne nastavimo posao koji smo radili 50 i više godina. Željeznice su imale potrebu za ovom radionicom. U sudskom postupku su kupili ovu imovinu i zadržali sve uposlene koji su htjeli raditi,  njih 60 - rekao je premijer Novalić.

Istakao je da je nakon samo dva mjeseca vidljiv napredak.

Generalni direktor Željeznica Federacije BiH Enis Džafić je rekao da su Željeznice unazad dva mjeseca riješile problem radionice u Dobošnici i da se svakodnevno radi na unapređenju i proširenju proizvodnje.

- Zadovoljni smo angažmanom radnika i ovdje se uveliko odvija proces održavanja naših vučnih vozila što je do sada bio problem. U TK-u poslije rata nismo imali adekvatno riješeno pitanje održavanja naših vagona i lokomotiva iako su mnogobrojne  - istakao je Džafić.

S obzirom na to da vagoni i lokomotive više neće ići na remont u inostranstvo, kazao je da će biti ostvarene milionske uštede.

Dodao je da su ostvarili uvjete da osim svojih kapaciteta mogu prihvatiti da rade vagone i lokomotive drugih kompanija.

- Takav ugovor već imamo s Elektroprivrednom BiH i  ArcelorMitallom - naglasio je Džafić.       

U okviru boravka u Tuzlanskom kantonu federalni premijer Novalić je danas u Tuzli posjetio tim koji provodi vježbu upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda "Bosna i Hercegovina  2017". 

On je nakon posjete Kampusu Univerziteta u Tuzli gdje se održava vježba, koju zajednički organiziraju Ministarstvo sigurnosti BiH i NATO-ov Euroatlantski centar za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRCC), kazao da je na putu ka EU itekako važno i priključivanje NATO-u.

- Pridruživanje tom savezu znači sigurnost za dugi period što je Bosancima i Hercegovcima potrebno - istakao je federalni premijer.

Naveo je da su tehnički podaci impresivni, pogotovo što i Federalna uprava civilne zaštite ravnopravno obavlja sve zadatke u okviru vježbe, od spašavanja u rudnicima, intervencija u zraku i pod vodom.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak je istakao da se predstavljaju s 12 posto ukupnih kapaciteta i da će sa sedam timova imati najbrojniji odgovor na sedam različitih aktivnosti.

- Potrudit ćemo se da BiH, zajedno s Ministarstvom sigurnosti, predstavimo u najboljem svjetlu i da budemo dobri domaćini - poručio je Solak.

Cilj vježbe je poboljšanje interoperabilnosti međunarodnih aktivnosti u pružanju odgovora na elementarne nepogode. Radi se o EADRCC-ovoj 17. vježbi o upravljanju posljedicama elementarnih nepogoda, a prvoj koja se izvodi u BiH. Odluka da se vježba odnosi na poplave i zemljotres zasnovana je na geološkim i ekološkim izazovima s kojima se suočava BiH.

Scenarij ovogodišnje vježbe ''Bosna i Hercegovina 2017'' će omogućiti usvajanje prakse u međunarodnoj saradnji i ojačati mogućnost timova iz različitih zemalja da efikasno rade zajedno, što podrazumijeva niz aktivnosti i uključuje spašavanje iz vode, potrage u urbanim područjima, medicinske timove, te spašavanje i zaštitu od hemijskog, biološkog, radioaktivnog i nuklearnog oružja, kao i timove za dekontaminaciju.

Na vježbi u Tuzli učestvuju predstavnici iz 34 države, savezničkih i partnerskih nacija, a oko polovine osoblja uključenog u vježbu će biti iz BiH.

Premijer Federacije BiH  Fadil Novalić i generalni direktor Elektroprijenosa Bosne i Hercegovine Mato Žarić ozvaničili su danas početak rada Transformatorske stanice ''Tuzla 3'' od 110 kV, s koje će se napajati istočni dio grada, a po potrebi i šire područje.

Premijer Novalić je kazao da je ovo velika svečanost za Tuzlu s obzirom na to da se taj grad do sada snabdijevao samo s jedne transformatorske stanice.

- Osim toga, Elektroprijenos BiH je primjer preduzeća koje uspješno vode dva entiteta, Federacija BiH i Republika Srpska - istakao je Novalić, dodajući da ova kompanija ispunjava sve zahtjeve koji se pred to preduzeće postavljaju.

Izrazio je zadovoljstvo da je aktivnost izgradnje ove transformatorske stanice nastavljena nakon 15 godina problema i zastajkivanja.

Pohvalio je i naredne planove Elektroprijenosa u Bijeljini, Srebrenici, Zvorniku i drugim mjestima širom države.

Uime Uprave Elektroprijenosa BiH Alaudin Alihodžić  je naglasio da je izgradnja ove stanice bila neophodna jer se čitav grad do sada napajao samo s TS ''Tuzla-Centar''.

Za ovaj projekt zahvalio je i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović koji je istakao da su imovinsko-pravni odnosi godinama stvarali probleme i zaustavljali ovaj projekt od velikog značaja za cijelu Tuzlu.

Transformatorska stanica ''Tuzla 3'' u Slavinovićama vrijedna je 3.896.724 KM, a osim što se njenim puštanjem u rad rasterećuje stara transformatorska stanica, bit će poboljšan napon i u općini Kalesija.

Međunarodni aerodrom Tuzla već odavno ruši sopstvene rekorde po broju putnika i letova u sve veće evropske destinacije i može se reći da je ovo jedan od najdinamičnije razvijajućih infastrukturnih projekata u Federaciji BiH, kazao je federalni premijer Novalić tokom današnje posjete ovom aerodromu.

- Zahvaljujući njemu raste broj posjeta turista, otvaraju se nova radna mjesta u ugostiteljstvu i ostalim turističkim djelatnostima, a razvijaju se i kompanije specijalizirane za prijevoz - istakao je Novalić.

Premijer Novalić i direktor tuzlanskog aerodroma Rifet Karasalihović položili su  temeljac za projekt u vezi s rekonstrukcijom i dogradnjom putničkog terminala Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Novalić je danas posjetu Tuzlanskom kantonu završio obilaskom Tvornice transportnih uređaja energetik d.o.o. Tuzla koju su zajednički pokrenuli Elektroprivreda BiH i Rudnik mrkog uglja Banovići, a koji su u vlasništvu Federalne vlade.

- Naš projekt restrukturiranja TTU-a je uspio. Početni uspjeh 120 uposlenih je već vidljiv, a ako pogledamo u budućnost ova firma je došla pred početak gradnje termoelektrana. Imamo dogovor s Kinezima da značajan procenat ide prema domaćoj kompaniji, a upravo ciljamo na ovu firmu - rekao je Novalić.

Naveo je da se TTU vraća u svoj stari program i na tržištima na kojim je bio.

- Ovo je početak, a s ovakvim menadžmentom TTU će vratiti stari sjaj - poručio je Novalić.
 
 
Utorak,
20. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE