Nazad

Aktuelno

Održan sastanak premijera FBiH i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH
26 Sep 2017
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić održao je danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, sastanak s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem. Sastanku su prisustovali i zamjenici premijera federalna ministrica finansija Jelka Milićević i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.
 
Novalić je nakon sastanka izjavio novinarima da je razgovarano o onome što su glavni problemi u radu Vlade Federacije i na relacijama prema oba doma Parlamenta FBiH.
 
- S druge strane, predsjedavajući Čović nas je upoznao šta su to glavna sidrišta ovog novog trenutka, nove politike i prioriteti koji su izraženi od Brisela i Washingtona, jer se upravo vratio s te dvije destinacije. Mi smo govorili da su nama prioritet reformski zakoni kojih ima devet-deset, koje smo naveli - naveo je Novalić.
 
- Tri su reformska, Zakon o doprinosima, Zakon  o dohotku, o zdravstvu, zatim tri socijalna i dva boračka zakona. Konačno, tri infrastrukturna projekta - to su termoelektrane, putevi koji su vezani za akcize i putevi koji nisu vezani za akcize, uključujući tu i borbu protiv korupcije. Unutar šeste tačke, Reformske agende, je reforma javne uprave, govorili smo i o Zakonu o državnoj službi - kazao je federalni premijer.
 
Dodao je da su oni istakli svoje prioritete.
 
- Predsjedavajući Čović nam je rekao da su to naši interni prioriteti u skladu sa evropskim putem. Glavno pitanje koje je došlo od predsjedavajućeg Čovića jeste pitanje akciza i budžeta, koje se tiče oba entiteta i države, plus upitnik koji je potreban. Te tri tačke su glavna pitanja u naredna dva-tri mjeseca – istaknuo je Novalić i dodao da će se u skladu s tim i ponašati.
 
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je izjavio da su razgovarali o ključnim temama „koje su ispred nas, a koje mogu na neki način promijeniti odnos prema BiH kada je u pitanju naša vanjska politika“.
 
- Prije svega, mislim na euroatlanski put. S te strane, obaveze koje smo ovih dana nekoliko puta usuglašavali s predstavnicima Evropske unije i s glavnim tajnikom NATO saveza, kojeg ćemo posjetiti u narednih 15 do 20 dana stoje na tome da mi, uz svu dobru volju i jednih i drugih da nam otvore ta vrata, moramo osnove napraviti u BiH - naveo je Čović.
 
Kazao je da je danas razgovarao i s predsjednikom Federacije BiH i s čelništvom Federalne vlade, te da će idući tjedan razgovarati sa zakonodavnom vlašću „da primarno u Federaciji završimo stvari koje mislim da držimo u potpunosti u rukama, samo treba malo političke volje“.  
    
- S te strane smo danas to i usuglasili. Apsolutno sam ohrabren da možemo imati nacrt proračuna vrlo brzo, da možemo, što se tiče Federacije, dati doprinos da ovaj dio akciza ide svojim tempom i u mjeri u kojoj to jeste do Federacije. Mislim da tu nema ni jedno čak otvoreno pitanje kad je upitnik na dnevnom redu - kazao je Čović.
 
Napomenuo je da se „uz ono što moramo praktično uraditi, mora osjetiti i pozitivan ambijent, suradnja izvršne i zakonodavne vlasti kada je u pitanju FBiH“.
 
- Vjerujem da ćemo i to na neki način uspostaviti, da ključne odredbe agende ili reformske aktivnosti koje smo preuzeli, one koje su uskađene idu u proceduru i da se pošalje jedna pozitiva poruka. Siguran sam, ako bi to išlo tako narednih dvadesetak dana, da ćemo u gostima najdalje za mjesec-mjesec i po imati visoku predstavnici EU Federicu Mogherini. Onda sam siguran da bi ona, kao pravi prijatelj evropskog puta BiH došla nama u posjetu i na praktičan način to prenijela i bh. javnosti u komunikaciji s nama - kazao je Čović.
 
Dodao je da će na isti način razgovarati i kad je u pitanju MAP, navodeći kako vjeruje još uvijek da do kraja godine „možemo aktivirati Akcijski plan“.
 
- Da bi se to desilo moramo, na neki način, smiriti odnose na političkoj sceni u BiH na svim razinama - kazao je Čović.  
 
Utorak,
20. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE