Nazad

Aktuelno

Ministrica Dilberović primila ambasadora Bertona
26 Sep 2017


Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti Elvira Dilberović danas je, u sjedištu Ministarstva u Mostaru, primila novog šefa Misije OSCE-a u BiH ambasadora Brucea Bertona.
 
Ministrica je čestitala ambasadoru na izboru i zahvalila Misiji na dugogodišnjoj podršci razvoju multinacionalnog i multietničkog demokratskog bh. društva, posebno naporima na provođenju obrazovne reforme i unapređenju kvaliteta obrazovanja u cijeloj Bosni i Hercegovini.
 
- Pozicija ovog ministarstva je zakonom predviđena i u toku svog dosadašnjeg rada i djelovanja potvrdili smo svoju ulogu u obrazovnom sistemu. Djelujemo kao koordinirajuće i savjetodavno tijelo, pri čemu ne osporavamo ulogu i ustavne nadležnosti kantonalnih ministarstava obrazovanja u Federaciji BiH - podsjetila je federalna ministrica.
 
- Međutim, i dalje ćemo biti aktivan sudionik svih aktivnosti na pronalaženju trajnih rješenja i osiguranja redovnog obrazovanja bez diskriminacije za svu djecu. U tom smislu, nastavit ćemo razvijati i naše partnerstvo s Misijom OSCE-a, sa zajedničkim ciljem uklanjanja diskriminatornih politika rada i praksi u obrazovanju. Posebno očekujem da što skorije iznađemo optimalno i dugoročno rješenje pitanja obrazovanja djece povratnika i fenomena „dvije škole pod jednim krovom“, odnosno podijeljenih i segregirajućih praksi u pojedinim školama u FBiH - dodala je ministica Dilberović.
 
Sagovornici su podsjetili i na obavezu obrazovnih vlasti da prilikom donošenja propisa u oblasti obrazovanja i osiguranja kvaliteta u obrazovanju prvenstveno vode računa o najboljem interesu učenika, na način da svakom učeniku budu osigurani optimalni uvjeti za obrazovanje i učenje bez diskriminacije na bilo kojoj osnovi, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti.
 
Srijeda,
21. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE