Nazad

Aktuelno

Ramić u Zvorniku: Gradimo salu za 145-oro povratničke djece u Križevićima
25 Sep 2017


Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je obišao povratnička mjesta Križeviće i Grbavce na području Zvornika. Posjeti je prisustvovao i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i predsjednik Gradske skupštine Mersad Mehmedović, a tokom posjete ozvaničen je početak izgradnje fiskulturne dvorane za 145 učenika povratnika u OŠ „Desanka Maksimović“.
 
- Križevići su najveća povratnička zajednica u Podrinju, jedan od primjera održivog razvoja i izgradnje, a posebno zbog činjenice da ovdje imamo mlade porodice, svake godine imamo cijele razrede đaka-povratnika, zajednica raste. Nakon godina obećanja, danas konačno pokrećemo finansiranje gradnje grubih radova na sportskoj sali, te činimo sve da se i druge institucije pokrenu i podrže ovaj projekat - kazao je ministar Ramić.
 
Uručena je i kabinetska oprema za područnu školu u kojoj nastavu pohađaju djeca Bošnjaka i Srba. Ministar Ramić je kazao da je važno da se u poboljšanju kvalitete nastave ne gleda iz koje zajednice đaci dolaze, jer sva djeca trebaju biti jednako važna i institucijama u Sarajevu, ali i institucijama u Banjoj Luci.
 
- Iz povratničkih zajednica u entitetu Republika Srpska šaljemo jasnu poruku i pružamo ruku dijaloga. Za nas nema podjele među djecom i nastavit ćemo s borbom da svi đaci budu ravnopravni i imaju pristup kvalitetnom obrazovanju. U tom procesu mi ćemo tražiti partnere i saradnike među nastavnicima, roditeljima i institucijama, te ćemo raditi na punoj integraciji u kojoj vlasti RS-a moraju priznati temeljna prava na pristup obrazovanju bez diskriminacije, priznavanje bosanskog jezika i osiguranje jednakog tretmana za sve škole bez obzira na etničku strukturu đaka - zaključio je ministar Ramić.
 
Prilikom posjete ministra Ramića potpisani su ugovori za saniranje klizišta u mjestu Sjenokos u iznosu od 40.000 KM i asfaltiranje puta u Grbavcima u iznosu od 50.000 KM, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.
 
Srijeda,
21. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE