Nazad

Aktuelno

BiH 2019. godine predsjedava Balkanskom interagencijskom mrežom za oduzimanje ilegalno stečene imovine
25 Sep 2017


Balkanska interagencijska mreža za oduzimanje ilegalno stečene imovine (BARIN) je održala drugi sastanak u Prištini o temi "Planiranje prije oduzimanja" kojoj je prisustvovao i direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Kenan Kapo. 

BARIN mreža se sastoji od vladinih agencija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije koje su odgovorne za upravljanje i raspolaganje imovinom koja je oduzeta od kriminalaca. 

Svoja iskustva o temi konferencije podijelili su stručnjaci iz holandske i belgijske kancelarije za upravljanje oduzetom imovinom, kao i predstavnici privatnih kompanija za oduzimanje imovine u Velikoj Britaniji i Republici Irskoj.

Svaka članica je predstavila novosti o uspostavljanju svojih vlastitih kancelarija za upravljanje oduzetom imovinom, kao i pregled interagencijske saradnje u pogledu upravljanja oduzetom imovinom stečenom kriminalom.

Naredni planovi mreže uključuju izradu web stranice kao načina razmjene tehničkih podataka o upravljanju imovinom između članova BARIN mreže.

Sastanak je organizirala agencija AMSCA iz Kosova, a finansirao instrument Evropske komisije za tehničku podršku i razmjenu informacija (TAIEX), uz podršku projekta "Daljnja podrška kosovskim institucijama u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i nasilnog ekstremizma" (OCC-CVE) koji finansira Evropska unija.
OCC-CVE projekt će služiti kao BARIN Sekretarijat u toku faze osnivanja.

Kosovo trenutno predsjedava BARIN mrežom do kraja 2017., Makedonija će predsjedavati u 2018., a Bosna i Hercegovina u 2019. godini. Zemlje koje predsjedavaju BARIN mrežom će također organizirati godišnje sastanke ove grupe.
 
Srijeda,
21. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE