Nazad

Aktuelno

Ministrica Đapo s predstavnicima kompanija za upravljanje električnim i elektronskim otpadom
19 Sep 2017


Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo održala je sastanak s predstavnicima ZEOS eko-sistem d.o.o., prvim operaterom sistema za električni i elektronski otpad u FBiH, i društva KEMIS BH d.o.o. Lukavac, kompanijom s višegodišnjim iskustvom u upravljanju opasnim otpadom u BiH.                                        

Razgovarano je o mogućnostima otvaranja centra za reciklažu otpadnih frižidera u BiH, što bi smanjilo enormne troškove izvoza, a ujedno bi bila otvorena nova radna mjesta. Đapo je istakla važnost reciklaže i pokretanja takozvanih »zelenih poslova«, jer mogu biti dodatni izvor zarade, čak i osnovni, mnogim nezaposlenim osobama u Bosni i Hercegovini.           
 
Također je bilo riječi o prijedlogu za uspostavljanje pilot projekta - mreže odvojenog sakupljanja otpada u Kantonu Sarajevo za koji bi Ministrastvo okoliša ovog kantona trebalo aplicirati i dobiti donaciju Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Republike Slovenije (CMSR). Ministrica Đapo obećala je da će pružiti svu potrebnu pomoć za realizaciju ovog projekta u koji će biti uključeno i Federalno ministarstvo okoliša i turizma.
 
Đapo je zahvalila predstavnicima ovih kompanija na saradnji i naglasila potrebu zajedničkog rada na novim zakonskim rješenjima i podzakonskim aktima, kako bismo se što više približili evropskoj pozitivnoj praksi, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.
 
Četvrtak,
29. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE