Nazad

Aktuelno

Susret federalnog premijera sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a
19 Sep 2017


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić susreo se danas, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Hoytom Yeeom.
 
Novalić je upoznao Yeea o provođenju mjera iz Reformske agende koje su stalno u fokusu djelovanja Vlade FBiH. Obzirom da su, prema riječima federalnog premijera, ekonomski rast i povećanje broja zaposlenih rezultat do sada provedenih reformi, Federalna vlada će do kraja mandata nastojati da provodi ostale mjere iz Agende. Prioriteti budućeg djelovanja su utvrđivanje reformskih i socijalnih zakona, te podrška programima ekonomskog razvoja.
 


Razgovarano je i o izmjenama Zakona o akcizama. Premijer Novalić je, govoreći o ovom zakonu, istaknuo da je to jedan od glavnih izvora finansiranja velikih infrastrukturnih projekata. Obostrano je konstatovano da bi usvajanje ovog zakona bilo poticaj daljem ekonomskom napretku Bosne i Hercegovine.
 
Uz ekonomski rast, premijer Novalić je istaknuo da će Federalna vlada i dalje biti usmjerena na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.  
 
Sagovornici su razgovarali i o dubinskoj analizi stanja (due diligence) u BH Telecomu i HT Eronetu. Ovom analizom bi bila procijenjena stvarna vrijednost ovih kompanija i određeni pravci koji bi trebale slijediti u daljem poslovanju.
 
Srijeda,
21. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE