Nazad

Aktuelno

Potpisan ugovor o sufinansiranju projekta „BH Bivak“ s Planinarskim savezom BiH
19 Sep 2017


Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo potpisala je danas s predsjednikom Planinarskog saveza FBiH Zehrudinom Isakovićem ugovor o sufinansiranju projekta „BH Bivak“. Riječ je o jednom od četiri projekta koji su od značaja za turistički razvoj FBiH.

- Ovo sufinansiranje omogućit će Planinarskom savezu FBiH da izgradi mrežu sigurnih skloništa  - bivaka za posjetitelje kako bi boravak na bosanskohercegovačkim planinama učinili ne samo lijepim nego sigurnim i ugodnim. Cilj je izgradnjom bivaka podsticati razvoj ekološki prihvatljivog planinskog turizma, pa će i objekti biti građeni ekološki prihvatljivim materijalima. Izgradnjom dodatnih bivaka bit će povećani turistički kapaciteti, omogućen siguran boravak na planini, a privući će veći broj turista, kako domaćih tako i stranih, koji će u sinergiji sa ostalim turističkim potencijalima, lokalnoj zajednici dati očekivane pozitivne ekonomske efekte - izjavila je ministrica.

Isaković je kazao da na planinama u Bosni i Hercegovini trenutno nema dovoljno smještajnog kapaciteta za potrebe planinara, ali i sve većeg broja ostalih turista i posjetitelja. Izgradnjom bivaka planinarska infrstruktura će biti podignuta na znatno viši nivo, a samim tim i spremnost da prihvati veći broj ljubitelja eko-turizma. Najveći nedostatak smještajnih kapaciteta u ekstremnim planinskim uvjetima uočen je na planinama Prenju i Čvrsnici, gdje će biti lociran i izgrađen najveći broj bivaka.

Bit će postavljeni na teško pristupačnim lokacijama i predstavljat će strateški bitna mjesta za planinare, alpiniste i gorske spasioce. Posebno je važno istaći da će oni u budućnosti biti korišteni kao kontrolne stanice gorske službe spašavanja i osmatračka mjesta radi uočavanja požara.

Na kraju, Isaković je, po odluci Upravnog odbora Planinarskog saveza,  federalnoj ministrici uručio zahvalnicu i medalju za partnera godine. Izrazio je uzahvalnost na njenom angažmanu kako bi sportski turizam bio prepoznat u FBiH, ali i u svijetu i kako bi bio omogućen siguran i ugodan boravak na najvećem bh. turističkom potencijalu, planinama, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma. 
 
Srijeda,
21. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE