Nazad

Aktuelno

Dedić: Kupovinom domaćih proizvoda podržavamo razvoj naše privrede
15 Sep 2017


Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić s premijerom i ministrom poljoprivrede Unsko-sanskog kantona Huseinom Rošićem i Draganom Polimancem, te direktorom Agencije za vodno područje rijeke Save Sejadom Delićem, posjetio je danas Bihaćku pivovaru, gdje su razgovarali s vlasnikom Ademom Ibrahimpašićem i direktorom Edinom Ibrahimpašićem.

- Želimo da se na terenu upoznamo s problemima proizvođača vode u Bosni i Hercegovini i da čujemo njihove primjedbe i savjete. Oni najbolje znaju kako federalne i kantonalne institucije mogu podstaći razvoj ove grane privrede i koja im je vrsta podrške najpotrebnija - istakao je ministar Dedić.

Posjeta je održana u sklopu 15. sajma ekologije - EKOBIS 2017 koji je otvoren jučer u Bihaću, stavljajući u centar pažnje upravo domaću vodu za piće..

- Ove godine smo na zajedničkom štandu okupili čak 15 proizvođača iz cijele Bosne i Hercegovine. Svi posjetioci Sajma mogli su se uvjeriti u naš veliki potencijal za flaširanje vode. Nažalost, još pijemo pretežno uvozne vode. Na taj način, umjesto naše, podržavamo privredu drugih država, doprinosimo otvaranju novih radnih mjesta u inostranstvu, punimo tuđe penzione fondove. Drugim riječima, dajemo naš novac drugima, umjesto da ga investiramo u vlastitu zemlju - rekao je Dedić.

Vlasnik Bihaćke pivovare Adem Ibrahimpašić složio se da je voda izuzetno bitan resurs koji moramo iskoristiti za ekonomski napredak.

- Opća dobra trebaju biti stavljena u funkciju razvoja i zapošljavanja. Koncesiona naknada ne smije ići u potrošnju nego mora biti investirana u razvoj - izjavio je Ibrahimpašić i predstavio nekoliko načina kako Federalna i Kantonalna vlada mogu unaprijediti postojeće zakone i propise.

Ministar Dedić je obišao i pogon za punjenje prirodne izvorske vode Lipa, jednog od vodećih brendova Bihaćke pivovare, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
 
Četvrtak,
29. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE