Nazad

Aktuelno

Ministar Ramić u Odžaku, Modriči i Vukosavlju: Povratnici su čuvari ove države
14 Sep 2017


Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio je povratničke  zajednice u Odžaku, Modriči i Vukosavlju.

Ministar je u Odžaku uručio opremu za đake u OŠ "Vladimir Nazor".

- Riječ je o kompletnoj kabinetskoj opremi od laptopa i LED televizora i drugih pomagala. Vodili smo se i ovaj put principom da je oprema kupljena od firmi koje vode i u kojima rade povratnici. A također, iako je kabinet prvenstveno namijenjen povratničkoj djeci, za nastavu vjeronauke on će stajati na raspolaganju i ostaloj djeci, u drugim školskim oblastima, što je važno za jačanje inkluzije i povjerenja - dodao je Ramić.

Dodao je da bi bilo dobro za sve da i prosvjetne institucije Republike Srpske slijede takve principe, umjesto diskriminatorne politike nad djecom.Ministar Ramić je posjetio Medžlis Islamske zajednice Odžak, gdje je potpisao ugovor o finansiranju rekonstrukcije munare u toj povratničkoj zajednici i obišao novoizgrađenu pješačku ulicu, čiju izgradnju je finansiralo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

- Izgradnja vjerskih objekata i simbola, u dijelovima naše zemlje gdje su bili rušeni s ciljem progona ljudi, ima poseban značaj za povratnike. To je pitanje osjećaja slobode, dostojanstva i pripadnosti. Istovremeno, u slučaju obnove glavne ulice, koju koriste svi, a ne samo povratnici, jasno poručujemo da smo za princip suživota i zajedničke izgradnje zemlje - rekao je Ramić.

Resorni ministar je tokom posjete Modriči obišao preduzeće Ha-trans u Modričkom Lugu, kao i prostorije FK Sloga Jakeš, a u Tarevcima povratničku poljoprivrednu zadrugu, te Islamski kulturni centar čiju izgradnju je podržalo ovo ministarstvo.

Na sastanku s načelnikom Općine Vukosavlje Borislavom Rakićem  ministar Ramić je potpisao ugovor o sanaciji vodovodne mreže u povratničkim zajednicama.

-Važno je da ljudi na svakom pedlju ove zemlje gdje su se vratili osjete podršku institucija, i to na način da definišemo kao i dosad ulaganja na osnovu njihovih potreba o kojima se informišemo u razgovoru s njima na terenu. Oni su čuvari države BiH - kazao je ovim povodom ministar Ramić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.
 
Četvrtak,
29. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE