Nazad

Aktuelno

Održan okrugli sto "Devet heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata"
11 Sep 2017


Na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe brojni zvaničnici državnog, federalnog i kantonalnog nivoa odali su počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH.

Okruglim stolom „Devet heroja odbrambeno-oslobodilačkoga rata“, a devet komandanata koji su odlikovani Ordenom heroja odbrambeno-oslobodilačkoga rata 1992-1995, završava se Manifestacija „Odbrana Bosne i Hercegovine-Igman 2017“, koja se tradicionalno organizuje u znak sjećanja na šehide i poginule borce, ali i sve one koji su branili BiH od agresora.

Okruglom stolu koji je održan u amfiteatru objekta Memorijalnog centra „Kovači“ prisustvovali su federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkoga rata Salko Bukvarević,  zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović i Safet Softić, potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegovic, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo, načelnik sarajevske Općine Centar Nedžad Ajnadžić, članovi porodica šehida i poginulih boraca, ratni i vojni invalidi, komandanti i brojni građani.
 
Ministar Bukvarević kazao je da se održavanjem ovakvih manifestacija prezentuje istina o odbrani BiH i da se heroji odbrambeno-oslobodilačkoga rata budu sačuvani od zaborava.


 
- Manifestacija Odbrana BiH - Igman 2017 imala je za cilj da okupi patriote BiH, da pošaljemo još jednom poruku da mi nismo željeli rat, da je izvedena brutalna agresija na državu BiH da su njeni najbolji sinovi stali u odbranu BiH i da su dali svoje živote. Ovom manifestacijom smo željeli još jednom poslati poruku da je naša krajnja zadaća da čuvamo sjećanje na naše šehide i poginule borce, ali i sa ovog mjesta pošaljemo poruku da su patrioti BiH i dalje u onim linijama, strojevima koji čuvaju suverenitet, integritet države BiH i da ova zemlja koja je natopljena šehidskom krvlju podjednako pripada svakom njenom građaninu na cijeloj teritoriji BiH. To je ključni razlog zbog čega je nemoguća podjela ove države -  rekao je ministar Bukvarević.
 
U okviru Okruglog stola kroz izlaganje učesnika predstavljeni su  životi devet heroja i to u dva segmenta, njihov život do prije rata i njihovi doprinosi do njihove pogibije, a također je  izvedena pretpremijera kaside "Devet heroja oslobodilačkoga rata".
 
- Nažalost, u BiH imamo devet ljudi, devet imena i prezimena koji su dobili najveće ratno priznanje i odlikovanje heroji oslobodilačkoga rata, ali još je vrlo mali broj ljudi koji ih zna nabrojati. Ova manifestacija treba prvenstveno da posluži na podsjećanje da ih ne zaboravimo i da se buduće generacije podsjete i njihovih likova, imena a prvenstveno njihovog djela, jer njihovo djelo je ono što svi danas živimo, a to je država BiH. Bez njihovog doprinosa ne bi bilo sigurno Bosne i Hercegovine - rekao je Šerif Patković, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja FBiH i organizacionog odbora okruglog stola.
 
Izet Nanić, Safet Hadžić, Mehdin Hodžić, Midhad Hujdur Hujka, Hajrudin Mešić, Safet Zajko, Enver Šehović, Adil Bešić i Nesib Malkić su pripadnici Armije RBiH kojima je posthumno dodijeljeno najveće ratno priznanje, Narodni heroj oslobodilačkoga rata, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata. 
 
Četvrtak,
29. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE