Nazad

Aktuelno

Promocija socijalne inkluzije kroz radionice “Mi možemo”
11 Sep 2017
Petsto djece s poteškoćama u razvoju danas je u Sarajevu učestvovalo u kreativnim radionicama “Mi možemo”, koje predvodi sarajevski slikar i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sulejman Haljevac.
 
- Zahvaljujući velikom humanisti Haljevcu imamo priliku da objedinimo socijalnu inkluziju, te iskažemo prirodne ljepote Bosne i Hercegovine na način na koji osjećaju djeca iz Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine “Pazarić” - izjavio je dopremijer i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.
 
Posebna pažnja je posvećena ovom projektu jer, kako kaže moinistar, socijalna inkluzija nije dovoljno zastupljena, te Federalno ministarstvo rada i socijalne politike želi promovirati tu inkluziju radi spoznaje da su osobe s posebnim potrebama - osobe koje su nadahnute umjetničkim darom i koje imaju dušu.
 
Značajnu ulogu u tome preuzelo je i Federalno ministarstvo okoliša i turizma s ministricom Editom Đapo na čelu, koja je na radionicama navela da “turizam, kroz poznata historijska i kulturna mjesta, prirodu, zajedno sa sportom i kulturom, može imati terapeutski efekt, povezivati ljude i obrisati predrasude bilo koje vrste”.
 
- Na radionicama su djeca crtala i vajala određene bosanskohercegovačke ljepote, a neka od njih će s održavanjem narednih radionica prvi put vidjeti Mostar, Počitelj i Goražde. Ovo je dobar put za uključivanje “ranjivih” kategorija u društvene tokove, a to je upravo i politika Vlade Federacije BiH – da se sve “ranjive” kategorije kroz djelovanje ministarstava što više integrišu u bh. društvo - poručila je ministrica Đapo, koja je sa učesnicima radionica obišla turistička mjesta u Sarajevu, posebno Baščaršiju, koju će oni predstaviti kroz svoje crteže.
 
Nakon Sarajeva, radionice će biti održane u Mostaru 13., Počitelju 14., te Goraždu 19. septembra. 
 
Četvrtak,
29. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE