Nazad

Aktuelno

Delegacija Vlade FBiH u Kalesiji
06 Sep 2017
 
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, ministri raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić i prostornog uređenja Josip Martić, posjetili su danas općinu Kalesija i sa općinskim načelnikom Seadom Džafićem razgovarali o dosadašnjoj saradnji lokalne vlasti s Vladom Federacije BiH i načinima njenog unapređenja.
 
Kako je naveo ministar Dedić, Kalesija je primjer kako općine mogu uspješno koristiti mogućnosti koje im pružaju međunarodni projekti, a koje provodi Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
 
Putem Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), kroz Projekt razvoja ruralnog poslovanja na području Kalesije, izgrađeni su i sanirani lokalni putevi, a za zadrugu Milk Land nabavljena četiri laktofriza za mlijeko. Infrastruktura je ključ razvoja poduzetništva na selu. Zahvaljujući novim putevima poljoprivrednici mogu dostaviti mlijeko u laktofrize, odakle se cisternama odvozi u mljekare. Projektima ruralnog razvoja povezuju se dakle poljoprivrednici s tržištem i stvaraju se tržišne veze proizvođača i prerađivača - istakao je Dedić.
 
IFAD finansira i izgradnju hladnjače za voće i povrće u ovoj općini. Kalesija je također jedan od korisnika Projekta razvoja sistema navodnjavanja koji finansira Svjetska banka, a provodi Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
 
Kalesija je dokaz da, uz savjesnu lokalnu vlast i dobro korištenje dostupnih sredstava, većinu kriza u poljoprivredi možemo, ako ne spriječiti, onda ublažiti. Što se više općine budu angažirale oko rješavanja pitanja navodnjavanja, to će posljedice suša biti manje, a što više općina iskoristi pomoć IFAD-a za izgradnju hladnjača, to će bolji biti položaj, naprimjer, malinara. Federalno ministarstvo tokom čitave godine nudi sistemska rješenja kako ni vremenske neprilike niti problemi na tržištu ne mogu ugroziti rad naših poljoprivrednika, no samo uz aktivno učešće lokalnih zajednica možemo postići zadovoljavajuće rezultate - rekao je Dedić.
 
Osim novih projekata, Kalesija učestvuje  i u Projektu hitnog oporavka od poplava (FERP) i u sklopu njega raspolaže sa više od 1,1 miliona KM za čišćenje i sanaciju obala rijeke Tavne, Gribaje, Dubnice, Kalesijske rijeke i Kalesice.

- Upitan o mogućnostima izdvajanja sredstava podrške poljoprivrednicima zbog posljedica ovogodišnje suše, Dedić je kazao da postoje dva izvora sredstava u budžetu za te namjene. To su sredstva civilne zaštite u slučajevima proglašenja elementarnih nepogoda, a druga vrsta podrške je da resorno ministarstvo prilagodi pravilnike usljed elementarnih nepogoda.

- Imamo informacije s terena da će većina općina u svojim rebalansima obezbijediti dodatna sredstva ako i ne bude mogućnosti za proglašenje elementarne nepogode, a svi ćemo obezbijediti dodatna sredstva za jesenju sjetvu - kazao je Dedić.

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić potvrdio je nakon sastanka da je danas potpisan ugovor o sanaciji puta zahvaćenog klizištem na području općine Kalesija, za koji će Vlada FBiH izdvojiti 100.000, a Općina sufinansirati iznosom od 90.000 KM.

Martić je istakao da su ovakvi projekti koje realizira Vlada FBiH podrška lokalnoj zajednici.

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić istaknuo je da je jedan od najznačajnijih projekata koji će  biti realiziran na području općine Kalesija zatvaranje kolektivnih centara u kojima ima 79 porodica.

Povratnici na područje općina Osmaci i Zvornik, kako je dodao, udaljeni su pet do deset kilometara i mogu neometano raditi u firmama sa sjedištem u Kalesiji, tako da se pojavljuje interes i Općine Kalesija i resornog ministarstva za realizaciju zajedničkih projekata.

Jedna od tema današnjeg sastanka bio je i razvoj sektora malih i srednjih preduzeća na području Kalesije.
Ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Amir Zukić izjavio je da je na današnjem sastanku razgovarano o mogućnostima razvoja malih i srednjih preduzeća.

-Dogovorili smo da administracija koja funkcioniše u Općini Kalesija stvori pretpostavke da projekti budu urađeni u skladu sa standardima javnih poziva kako Federalne vlade, tako i međunarodnih donatora - kazao je Zukić, ocijenivši da bi to mogla biti glavna korist od ove posjete.

Načelnik Općine Kalesija Sead Džafić je izjavio da je današnja posjeta poruka da ova općina ima korektnu saradnju sa svim ministrima i na federalnom i kantonalnom nivou.

Po njegovim riječima, ubuduće će fokus biti na potpisanim ugovorima, a razgovarano je i o kanalizaciji na području ove općine i industrijskoj zoni koja je ključ razvoja.
 
 
Četvrtak,
29. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE