Nazad

Aktuelno

Ministrica Dilberović primila predstavnike Centra za promociju nauke Srbije
29 Sep 2016


Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović, sa saradnicima, primila je danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, predstavnike Centra za promociju nauke Republike Srbije, na čelu s direktorom Nemanjom Đorđevićem. U ime Centra, sastanku su prisustvovali rukovoditelj i Sektora za međunarodnu suradnju Dobrivoje Lale Erić, te Katarina Anđelković i Đurđa Timotijević.
 
Ministrica Dilberović upoznala je goste sa aktivnostima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i istaknula opredijeljenost ovog ministarstva da kontinuirano podržava razvoj nauke, kao i naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti u Federaciji BiH, s ciljem stvaranja preduvjeta za brže uključivanje Bosne i Hercegovine u krug zemalja regiona i Evropske unije.
 
- Stoga, veliku važnost ima i Savjet za nauku kao stalno radno tijelo Federalnog ministarstva koje razmatra pitanja od značaja za razvoj naučne djelatnosti u Federaciji BiH i predlaže mjere za njeno unapređenje - kazala je ministrica Dilberović, naglasivši da populariziranje nauke također predstavlja bitan segment izgradnje društva zasnovanog na znanju i njegovoj primjeni.
 
Direktor Centra za promociju nauke Republike Srbije Nemanja Đorđević je kazao da je ova državna ustanova nadležnu za promociju i popularizaciju nauke, ali i puno više od toga.
 
- Centar je dio strateškog programa razvoja Srbije kao ekonomije znanja, u kojoj inovativnost i povezanost predstavljaju ključne resurse. Ideja za njegovo osnivanje potekla je iz neophodnosti da se građanima približe nauka i tehnologije, što je preduslov za povećanje naučne pismenosti i tehnološki napredak Srbije - dodao je Đorđević.
 
Sugovornici su razgovarali i o intenziviranju partnerstva i buduće saradnje, posebno u okviru RRI Tools projekta (Tools for Responsible Research and Innovation) koji je finansiran iz evropskih fondova za nauku (FP7). Cilj ovog projekta je da potakne saradnju svih zainteresiranih strana u procesu istraživanja i inovacija i pruži im praktične smjernice i alate kako da svoj rad učine društveno poželjnim, etički prihvatljivim i održivim, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.
 
Utorak,
20. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE