Nazad

Aktuelno

Pripreme za obilježavanje Dana europskog naslijeđa
28 Sep 2016
Kao potpisnica Europske kulturne konvencije, Bosna i Hercegovina i ove godine sudjeluje u obilježavanju manifestacije Vijeća Europe i Europske komisije - Dani europskog naslijeđa.
 
Ovoga puta, Federalno ministarstvo kulture i sporta obilježit će Dane europskog nasljeđa prezentiranjem velikog povijesnog bogatstva materijalne i nematerijalne kulture naše zemlje s lokaliteta općina Olova i Vareša, uz sveobuhvatan osvrt na suvremeno tretiranje kulturnog nasljeđa.
 
Znanstveno-kulturna manifestacija bit će, u razdoblju od 25. do 27. listopada 2016. godine, realizirana pod nazivom „Kulturno nasljeđe Olova i olovskog kraja”. Na ovom području nalaze se kulturno povijesni spomenici koji bi po svojoj specifičnosti, izuzetnosti i značaju, trebali biti na svjetskoj vrijednosnoj ljestvici.
 
Federalno ministarstvo kulture i sporta će, pored glavne teme manifestacije, nastojati našoj i europskoj javnosti predstaviti ovaj dio naše bogate kulturne riznice. Okosnica programa manifestacije bit će realizirana kroz rad Okruglog stola na kojem će sudjelovati eminentni stručnjaci i poznavatelji naše kulturne baštine.
 
Glavne teme Okruglog stola će biti Nekropola stećka Mramor (ove godine unesena na UNESCO-ovu Listu svjetske baštine), Obelisk kralja Tvrtka (1970. godine izložen u Parizu na izložbi „Umjetnost na tlu Jugoslavije od praistorije do danas“, koja je kasnije obišla svijet), Fra. Matija Divković - prva tiskana knjiga u BiH, Drevna džamija u Solunu - primjer specifičnog graditeljskog nasljeđa, Svetište Gospe Olovske, Megalitne kugle - enigma, djelo davne civilizacije.....
 
Program manifestacije je značajno protkan aktivnostima pod nazivom „Mladi i naslijeđe“, a bit će realiziratna se kroz izradu raznoraznih radova, održavanje radionica, izložbi i drugog iz oblasti kulturnog nasljeđa.
 
Tijekom ove značajne kulturne manifestacije, koju organizira Federalno ministarstvo kulture i sporta, bit će svečano uručene povelje za doprinos u očuvanju i obnovi kulturno-povijesnog naslijeđa za 2016. godinu, a sve će se odvijati uz odgovarajući kulturno-zabavni program, priopćeno je iz Federalnog ministarstva kulture i sporta.
 
Utorak,
20. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE