Nazad

Aktuelno

Premijer Novalić primio ambasadora Finske Rajakangasa
23 Sep 2016


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, u nastupnu posjetu, ambasadora Finske u BiH sa sjedištem u Zagrebu Tima Rajakangasa.
 
U  fokusu interesovanja finskog diplomate našla su se pitanja vezana za provođenje reformskih mjera u oblasti ekonomije o čemu ga je federalni premijer iscrpno obavijestio. Posebno je bilo riječi o aplikaciji za članstvo BiH u Evropskoj uniji i značaju borbe protiv korupcije.
           
- Mi smo u centru ekonomskih reformi, a Reformska agenda je dokument koji smo počeli provoditi i koji je već kroz usvajanje novih propisa počeo davati prve rezultate. Imamo 22.000 novouposlenih radnika, manje je 15.000 nezaposlenih, što je smanjenje prvi put u posljednjih deset godina, bruto društveni proizvod ima rast od 3,2 posto, što je najviše u regiji, rastu industrijska proizvodnja i izvoz. Sve to rezultiralo je porastom prihoda od indirektnih poreza od 3,2 posto, a direktnih na federalnom nivou od čak 10,7 posto – rekao je Novalić.
 


Naglasio je da od šest poglavlja Reformske agende dosta urađeno na području javnih finansija i fiskalne stabilnosti, tržišta rada i poslovnog okruženja, a da predstoji rad u sferi socijalne zaštite i reformi penzijskog sistema, području vladavine prava i reformi javne uprave, u čemu Bosna i Hercegovina očekuje i pomoć međunarodne zajednice.
 
Rajakangas je istakao da Bosna i Hercegovina u Finskoj ima partnera u započetim reformskim procesima i na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.
 
Utorak,
20. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE