Nazad

Aktuelno

Potpisan Granski kolektivni ugovor za oblast prometa u FBiH
22 Sep 2016
Granski kolektivni ugovor za oblast prometa u Federaciji BiH, između predstavnika Udruge poslodavaca Federacije BiH i Samostalnog sindikata prometa i veza u BiH, danas je potpisan u Mostaru.
 
Ugovor su potpisali Nedžad Siočić uime Udruge poslodavaca Federacije BiH i Šime Bakula uime Samostalnog sindikata prometa i veza u BiH.
 
Potpisivanju su nazočili premijer FBiH Fadil Novalić, zamjenica premijera i federalna ministrica financija Jelka Milićević, zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić.
 
Siočić i Bakula su istakli kako je Granski kolektivni ugovor za oblast prometa u FBiH donesen na obostrano zadovoljstvo.
 
- Od ovog trenutka u našim internim aktima poduzeća moći ćemo primijeniti sva dogovorena pravila ponašanja poslodavaca i radnika, odnosno sindikata - kazao je Siočić.
 
Predsjednik Samostalnog sindikata prometa i veza u BiH Šime Bakula kazao je kako im je cilj bio da što više zaštite prava radnika i da su u tome našli zajednički jezik s poslodavcima.
 
- Usuglašavanje je trajalo mjesec i pol dana, bilo je trzavica, ali na kraju smo našli zajednički jezik i osobno mislim da smo postigli dobar rezultat – kazao je Bakula, čestitajući poslodavcima na kooperativnosti.
 
Dodao je kako bi ovaj granski ugovor, koji je potpisan na godinu dana, trebao biti primjer za sve ostale
koji još nisu potpisani.
 
Iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija istaknuli su kako današnji čin predstavlja značajnu osnovu i normativni okvir za samoodrživo i profitabilno poslovanje gospodarskih subjekata iz oblasti prometa u FBiH, jer uređuje značajan segment radno-pravnih odnosa između poslodavaca i radnika.
 
Utorak,
20. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE