Nazad

Aktuelno

Press-konferencija nakon sjednice Vlade FBiH: Federalna vlada utvrdila Nacrt zakona o turizmu u FBiH
22 Sep 2016
Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo izjavila je danas u Mostaru kako je Federalna vlada utvrdila Nacrt zakona o turizmu u FBiH te da će on biti upućen u parlamentarnu proceduru.
 
Govoreći o razlozima njegovog donošenja, ministrica je istakla kako je Zakon o turističkim zajednicama i promociji turizma  proglašen neustavnim u julu 2014. godine i da je resorno ministarstvo nakon detaljnih analiza zaključilo kako bi, osim na tom zakonu, trebalo raditi i na zakonu o turističkoj djelatnosti, koji je već bio zastario.
 
- Objedinili smo ta dva zakona u jedan novi zakon o turizmu kako bismo to harmonizirali s drugim zemljama i sa zahtjevima Evropske unije i Svjetske trgovinske organizacije - pojasnila je Đapo.
 
Ovaj zakon, kako je kazala, reguliše planska dokumenta koje Federalna vlada treba da donese, rad turističkih agencija, kako i na koji način one treba da rade, te uspostavljanje jedinstvenog registra na području Federacije BiH, kako agencija tako i turističkih vodiča i slično.
 
Po njenim riječima, jedna od novina u ovom zakonu vezana je za polaganje ispita turističkih vodiča.
 
- Naš prijedlog je da postoji ispit za turističkog vodiča Federacije BiH, koji će raditi na cijelom području Federacije BiH, dok će svaki kanton organizirati ispit za vodiča za svoj kanton - pojasnila je Đapo.
 
Također, ovaj zakon reguliše uspostavljanje turističkih organizacija, a prije su to bile turističke zajednice koje su bile registrovane kao udruženje građana.
 
Đapo je kazala kako će svaki nivo vlasti moći uspostaviti svoju turističku organizaciju ukoliko postoji potreba i ukoliko je može isfinansirati.
 
Te turističke organizacije će, kako je navela, ubirati prihode od boravišne takse, kao i od njihovih djelatnosti.
 
- Do sada je postojao parafiskalni namet na privredu u vidu turističke članarine, ali s obzirom da se prihvatanjem Reformske agende Federalna vlada obvezala na smanjivanje parafiskalnih nameta, a ta turistička članarina jeste parafiskalni namet, ona više neće potojati - zaključila je Đapo.
 
Ministrica je kazala kako poslije ovog zakona, rade na Zakonu o boravišnoj taksi, koji će regulisati raspodjelu prihoda od boravišne takse, i na Zakonu o ugostitetljstvu, koji će se također vrlo brzo naći pred Vladom FBiH.
 
Utorak,
20. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE