Nazad

Aktuelno

Položen kamen - temeljac za izgradnju stambene zgrade namijenjene pripadnicima Armije RBiH i HVO-a
21 Sep 2016
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević položio je u Novom Brčkom kamen-temeljac za izgradnju stambene zgrade bivšim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane s područja Brčko Distrikta BiH.
 
Ovom događaju prisustvovali su gradonačelnik Brčkog Ante Domić i njegov zamjenik Esed Kadrić.
 
Za realizaciju ovog projekta Vlada FBiH i Vlada Brčko Distrikta BiH izdvojile su po 500.000 KM. Zbog raznih administrativnih poteškoća na početak realizacije projekta čekano je skoro šest godina. Radi se o izgradnji stambene zgrade sa 25 stanova, koja će biti rađena po najvišim građevinskim standardima. U sklopu zgrade bit će ugrađen lift, 25 ostava u prizemlju, kao i 25 parking mjesta.
 
- Nadam se da ćemo naredne godine u ovo doba imati gotove stanove i podijeliti ključeve. U međuvremenu predstoji vrlo težak i odgovoran posao, a to je izrada kriterija kako bi pripadnici HVO-a i ARBiH, koji imaju istinsku potrebu za stambenim zbrinjavanjem, bili korisnici tih stanova - izjavio je predstavnik Koordinacije boračkih udruženja ARBiH Brčko Distrikta BiH Avdija Banda.
 
Predsjednik Udruge poginulih i nestalih branitelja HVO-a Brčko distrikta BiH Ivo Anđelović izrazio je zadovoljstvo što se nakon skoro šest godina ušlo u realizaciju ovog projekta, ocijenivši ga veoma bitnim za bivše pripadnike ARBiH i HVO-a.
 
- Pripadnici ARBiH i HVO-a nisu ravnopravni kada su u pitanju sredstva Vlade Brčko Distrikta BiH. Ova vlast to nije prepoznala i tražili smo da se to ispravi i izdvoji još 500.000 KM. Nadam se da će nova vlast to prepoznati i ispraviti tu nepravdu - kazao je on aludirajući na činjenicu da su bivši pripadnici Vojske Republike Srpske, također, dobili 500.000 KM.
 
- Drago mi je da su udružena sredstva vlada Brčko Distrikta BiH i Federacije BiH i to će biti formula za ubuduće, kako bi pomogli boračkim kategorijama u rješavanju stambenih pitanja, te da naša fondacija s federalnog nivoa, koja aktivno radi na rješavanju stambenih pitanja, zajedno s kantonalnim nivoima i Brčko Distriktom BiH, i u narednom periodu rješava ova pitanja. Želim da oni koji budu živjeli ovdje, članovi boračkih porodica, žive u zdravlju i miru i sreći - izjavio je Bukvarević i istaknuo da je moralna i zakonska obaveza svih nas da pomognemo svim članovima porodica poginulih boraca i šehida, na prvom mjestu djeci, kao i u oblasti zapošljavanja svih boračkih kategorija, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.
 
Utorak,
20. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE