Nazad

Aktuelno

Premijer Novalić sa Udruženjem poslodavaca FBiH
19 Sep 2016
Reformska agenda, s posebnim osvrtom na poresku reformu u cilju rasterećenja poslodavaca i smanjenja cijene rada, bila je tema današnjeg sastanka premijera Federacije BiH Fadila Novalića sa članovima Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i brojnim privrednicima u Zenici.
 
Ideja organizatora, Udruženja poslodavaca, bila je prezentacija Reformske agende s pozicije Vlade FBiH, te kako će ona biti provođena u naredne dvije-tri godine, s naglaskom na probleme opterećanja na rad, što u ovom trenutku najviše interesuje poslodavce.
 
- Pokušavamo da, kao partneri, imamo  vrlo aktivnu ulogu, tako da smo već Vladi prezentirali svoja razmišljanja i usmjerenja. Smanjenje doprinosa može značajno smanjiti nezaposlenost u FBiH, ali i shvatamo da će Vlada, s druge strane, imati pad prihoda u fondovima. Spremni smo da napravimo takav model s realiziracijom u više faza, koje će kasnije donijeti smanjenje doprinosa - kazao je predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.
 
Broj učesnika ovog radnog sastanka pokazao je da značaj teme od općeg interesa i da je ovo jedna od ključnih stavki Reformske agende, ali i da je neophodna izmjena politike u poreskim opterećenjima rada.
 
- Prihvatamo zahtjev poslodavaca da moraju biti smanjena opterećenje na rad, obaveze na platu i parafiskalni nameti, i mi smo u Vladi već u postupku smanjenja parafiskalnih nameta. Već su skinuti neki parafiskalni nameti za šume i turizam, a sada smo u namjere da budu umanjena i neka druga davanja. Za radikalno smanjenje obaveza moraju biti napravljeni drugi zahvati u poreznom sistemu, kao što su porezi na višak imovine, luksuz, na hazardne igre, koncesije i drugo. Napravili smo popis svih parafiskalnih nameta koji nisu na nivou Federacije BiH. Ostali su stvarno mnogobrojni parafiskalni nameti na nivou kantona i općina, ali ćemo sa kantonima tražiti eliminaciju tih parafiskalnih nameta - istakao je premijer Novalić.
 
Sastanak je otvorio brojne teme za dijalog uoči donošenja izmjena u zakonima u skladu s planiranom poreskom reformom, koji moraju naći svoje mjesto na dnevnim redovima Parlamenta FBiH i kantonalnih skupština u cilju pronalska rješenja za rasterećenje privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta u Federaciji BiH.
 
Utorak,
20. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE