Nazad

Aktuelno

Novalić: Odlučno u borbu protiv korupcije
16 Sep 2016
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić naglasio je značaj usvajanja Strategije za borbu protiv korupcije za period 2016-2019. godina u Federaciji BiH koju je danas usvojila Federalna vlada na sjednici u Sarajevu. Istakao je da je time otvorena najvažnija stavka šeste tačke Reformske agende.
 
- Antikoruptivni tim Vlade FBiH je formiran i ranije, pa će strateški dokument i zakoni činiti moćno sredstvo za otpočinjanje borbe protiv ove društvene pošasti - naglasio je Novalić na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade FBiH u Sarajevu.
 
- Strategija za borbu protiv korupcije FBiH 2016-2019 odnosi se na kompletno društvo u FBiH i sve njegove institucije, privredne subjekte i druge organizacije registrirane u FBiH, čije su koordinacija i suradnja neophodne, od federalnog do općinskog nivoa. Ona je i izraz opredijeljenosti i ustrajnosti za borbu protiv korupcije i okvir za koherentan i sveobuhvatan pristup u jačanju integriteta i kvaliteta upravljanja i odgovornosti u FBiH - istakao je premijer FBiH. 
 
Zajedno sa Strategijom, Vlada je danas usvojila i Akcioni plan za njeno provođenje te izvještaj o radu Tima za koordinaciju aktivnosti u vezi s pripremom tih dokumenata.
 
- Izrađena je u skladu s državnim Zakonom o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv te pošasti i prati osnovne smjernice koje je utvrdila ta agencija - naglasio je federalni premijer.
 
Kao drugu važnu tačku današnjeg dnevnog reda Federalne vlade naveo je aktivnosti koje Federacija BiH treba provesti u cilju izrade Programa ekonomskih reformi (EPR) Bosne i Hercegovine za period 2017-2019. godina.
 
Vlada FBiH usvojila je danas i informaciju s planom aktivnosti i obavezama institucija koje učestvuju u izradi tog dokumenta, pa su resorna federalna ministarstva zadužena da najkasnije do 30. septembra dostave Federalnom zavodu za programiranje razvoja izvještaje o implementaciji ključnih reformi iz njihovih oblasti za prethodnu godinu, odnosno o primjeni aktivnosti iz Programa 2016-2018. godina. Ministarstva su također zadužena da tom zavodu dostave u istom roku prijedloge ključnih reformi iz njihovih resora u oblastima koje je Evropska komisija zadala u strukturi ERP-a.
 
Sve to je dio aktivnosti koje treba provesti u Bosni i Hercegovini da bi Evropska komisija imala program ekonomskih reformi do 31. decembra 2017.
 
- Evropska komisija je nametnula kriterije koji važe u svim zemljama članicama, zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima. ERP podrazumijeva rješenja s fokusom na makroekonomskom programu i fiskalnoj održivosti - rekao je, između ostalog, Novalić.
 
Novinari su ga pitali i za stanje u vladajućoj koaliciji u FBiH naročito povodom jučerašnjeg prekida sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta izazvanog neslaganjem partnera o proceduri kojom bi trebalo razmatrati izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću.
Premijer je odgovorio da uvijek ima pitanja o kojima se koalicioni partneri mogu slagati ili ne.
 
- Promet kladionica, zajedno s Lutrijom BiH, od oko milijardu KM u osam mjeseci ove godine, pokazuje da je to najveći pojedinačni biznis "a mi ga nismo oporezivali za razliku od drugih zemalja". Federacija mjesečno tu gubi oko 15 miliona KM - kazao je premijer Federacije BiH.
 
Potvrdio je da Vlada FBiH traži održavanje vanrednih sjednica oba doma Parlamenta FBiH kako bi, nakon jučerašnjeg prekida u Domu naroda, parlamentarci ipak mogli razmotriti odluku o zaduženju Federacije po osnovu aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.
 
- Vlada ne traži ove vanredne sjednice zato što nema novca, već zato što se nepotrebno plaćaju negativne kamate za zadržavanje novca od već pristigle tranše MMF-a - rekao je premijer Vlade FBiH
 
Novalić je danas, na pitanje postavljeno na press-konferenciji, rekao da je Vlada u Fabrici duhana Sarajevo prodala manjinski udio, od 39 posto, te da se tu ne radi o privatizaciji.
 
- Vlada je vlasnik manjinskog dijela dionica, a ne nekretnina unutar fabrike. Kupac je British American Tobacco preko svog registriranog fonda u Austriji - kazao je premijer na pres-konferenciji u Sarajevu.
 
Istaknuo je da je obavljena prodaja manjinskog udjela državnog kapitala išla potpuno transparentno putem berze, prvi put u historiji, i da su svi  bili iznenađeni time, pa i ljudi na berzi.
 
- Ovakva prodaja podrazumijeva da nije bilo nikakvih preliminarnih dogovora ni s kim jer na berzi pobjeđuje onaj ko da i marku više - naglasio je Novalić.
 
Utorak,
20. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE