Nazad

Aktuelno

Jajce: Postavljen kamen temeljac za izgradnju Centralnog spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima
14 Sep 2016


U Jajcu je održana svečanost povodom 21 godine od oslobođenja grada kojoj su, uz ostale, prisustvovali potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno–oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.
 
- Danas sam ovdje sa osjećanjem ponosa i radosti na herojsku borbu naše Armije, a posebno 305. jajačke brigade. Mnogi pripadnici ove brigade, su svoje živote položili na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine braneći svoju jedinu domovinu i mi im to nikad ne smijemo zaboraviti – rekla je potpredsjednica Federacije.
 
- Ovdje smo da iskažemo duboko poštovanje, ne samo prema našim borcima i onima koji više nisu s nama, već i prema njihovim majkama, suprugama i djeci naših šehida, šehida 305. jajačke brigade, ali i prema našim živim borcima, ratnim vojnim invalidima.
 


Bez obzira na mnoge nepravde koje nas prate, mi svoju borbu na našu državu nismo završili, ona i dalje traje drugim sredstvima, traje obrazovanjem, borbom za bolji status boračke populacije i za bolji status svih građana Bosne i Hercegovine. Zato vas pozivam da nastavimo našu borbu za BiH, za budućnost novih generacija, zajedništvo, razumijevanje i ljubav jednih prema drugima. Koliko god bilo nepravde, mi se moramo boriti za pravednije i pravičnije društvo – rekao je ministar Bukvarević.
 
Istakao je da su ovakvi datumi vrlo značajni, posebno sa aspekta kulture sjećanja na našu borbu i odavanja počasti saborcima, a posebno onim koji više nisu s nama.
 
- Naša je obaveza da obilježimo mjesta stradanja naših boraca, te se nadam da ćemo do sljedeće godišnjice obilježavanja oslobođenja grada Jajca imati izgrađeno Centralno spomen-obilježje kojem je sada postavljen kamen temeljac - istakao je federalni ministar.
 
Načelnik općine Edin Hozan je izrazio uvjerenje da će, uz podršku resornog federalnog ministarstva i kantonalne uprave za boračka pitanja, u narednih godinu dana biti izgrađeno Centralno spomen- obilježje, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno–oslobodilačkog rata.
 
Utorak,
20. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE