Nazad

Aktuelno

ESV o zakonima o dohotku i doprinosima
09 Sep 2016


Nakon što je danas, na vanrednoj sjednici, razmatralo izmjene i dopune zakona o dohotku i doprinosima, Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije BiH iskazalo je načelnu saglasnost sa iznesenim principima Udruženja poslodavaca FBiH.
 
Potvrdio je to nakon sjednice predsjednik ESV-a Edhem Biber, navodeći da Federalno ministarstvo finansija treba da predložene izmjene ugradi u nova zakonska rješenja.
 
Na današnjoj sjednici ESV-a, kojoj su prisustvovali prisustvovali federalni premijer Fadil Novalić, dopremijer i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, federalni ministri energije, industrije i rudarstva Nermin Džindić, te razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, poslodavci su zahtijevali da izmjene zakona regulišu da onima s nižim platama bude smanjena, a onima s višim povećana stopa oporezivosti na dohodak, kako bi bio napravljen balans. Smatraju da bi značajnije smanjenje doprinosa na rad povećalo zaposlenost u BiH.
 
- Udruženje je za oporezivanje, ali da ono bude neutralno i da ne ide na teret radnika i poslodavaca. Iako se, manje-više, svi slažu, ove zakonske izmjene su veoma kompleksne kao jednačina sa pet, šest nepoznatih - izjavio je predsjednik Udruženja poslodavaca Adnan Smailbegović.
 
Dodaje da se razmišlja o „oporezovanju svih neoporezivih davanja, što znači toplog obroka, regresa, uz paralelno smanjenje stopa doprinosa, kako bi ukupan efekat bio neutralan i za fondove i za Vladu, za budžet i poslodavce“.
 
Predložio je da izmjene Zakona o doprinosima, to jest novi zakon, bude usvojen do kraja oktobra, a da njegova primjena počne od 1. januara 2017. godine.
 
Istovremeno, zatražio je da prolongiranje Pravilnika o izmjeni Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak i njegovo stavljanje u zakonski okvir. Pravilnik je suspendovan do 3. oktobra.
 
Vlada Federacije BiH je u Pravilniku predložila oporezivanje toplih obroka iznad 8,5 KM i uvođenje novih pravila u oporezivanju regresa.
 
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović kaže da su sindikalci spremni podržati smanjenje doprinosa radi zadržavanja nivoa zaposlenosti, pogotovo u realnom sektoru.
 
- Sretni bismo bili da budu oporezovani topli obrok, prevoz i regres i da to bude osnovica za penziju - istakao je Bajramović.
 
Biber je najavio da će Kolegij ESV biti održan 19. septembra.
 
Utorak,
20. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE