Nazad

Aktuelno

Ministrica Đapo: Obogatiti ponudu Trebevića
05 Sep 2016


Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je, s dogradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom, posjetila olimpijsku planinu Trebević, jedno od omiljenih izletišta Sarajlija.
 
Ministrica Đapo je naglasila da danas Trebević predstavlja sve značajaniji turistički i rekreativni centar u ljetnom i zimskom periodu, o čemu svjedoče brojna ulaganja u kreiranje sadržaja, kao što su hoteli, zabavni park, igrališta sa djecu, kolibe i restorani.
 
Ona se, ovom prilikom, upoznala s radovima na izgradnji nove Trebevićke žičare i interesirala da li je sve spremno za otvorenje zabavnog parka Sunnyland na Trebeviću, i upoznala sa sve bogatijom i interesantnijom turističkom ponudom ove planine.
 
Ministrica je naglasila da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma ranije finansijski podržalo izgradnju Žičare i da će i dalje podržavati razvoj turizma na Trebeviću. Pozvala je sve nivoe vlasti da se uključe u finansiranje Trebevićke žičare, jer će njenim stavljanjem u funkciju biti obogaćena turistička ponuda i vrlo brzo bila vraćena uložena sredstva.
 
Također, pozvala je građane da što više posjećuju i uživaju u prirodnim ljepotama naših planina, ali i drugih prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine.

Planina Trebević (1.629m n/v) se nalazi iznad glavnog grada Bosne i Hercegovine i čini ga možda jedinstvenim glavnim gradom na svijetu, jer je samo sat i trideset minuta hoda iz centra grada do vrha, odakle se pruža predivan pogled na prelijepe planine i doline. Atraktivni pogledi, telekomunikacijski toranj, bob-staza sa Olimpijade 1984. godine, restoran “Vidikovac”, hotel “Prvi šumar”, bujna flora, više stotina vrsta drveća i čitav niz endemičnih vrsta - sve su to razlozi po čemu je Trebević bio prepoznatljiv, ali trenutno nedostaje onaj jedan, možda i najvažniji - Trebevićka žičara, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.
 
 
Utorak,
20. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE