Nazad

Aktuelno

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva: Neistine iz Udruženja „Tor“
05 Sep 2016
Povodom najavljenih protesta i iznesenih neistina od strane Udruženja uzgajivača ovaca i koza „Tor“ Mostar, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je uputilo saopćenje za javnost u kojem se kaže da problemi sa ovim udruženjem i njegovim predsjednikom Dževadom Kovačem, koji je ujedno osnivač i vlasnik firme "Eko koza" Mostar, počinju od momenta kada je ovo federalno ministarstvo pokrenulo aktivnosti na naknadnim kontrolama dodijeljenih poticajnih sredstava ovoj firmi iz proteklog perioda.
 
Inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove utvrdili su stvarno stanje na terenu i nepravilnosti u dodijeljenim poticajnim sredstvima firmi „Eko-koza“ Mostar koja treba da vrati dodijeljena novčana sredstva u Budžet Federacije BiH u iznosu od 99.040 KM i 30.200 KM, za što su donesena dva drugostepena rješenja, protiv kojih je ova firma pokrenula upravni spor.
 
Zbog utvrđenih nepravilnosti i donesenih rješenja o povratu dodijeljenih poticajnih sredstava, firmi „Eko-koza“ Mostar izdato je rješenje o zabrani apliciranja za novčane podrške u poljoprivredi i ruralnom razvoju na period od tri godine. U toku su i aktivnosti na preispitivanju zakonskog uporišta za donošenje rješenja na osnovu kojeg ova firma koristi 525,7 hektara šumskog zemljišta za koje je naknadno utvrđeno da ne plaća propisanu naknadu. Također, u toku su i druge zakonom predviđene mjere na sprečavanju nezakonitih radnji kako ove, tako i drugih firmi i pojedinaca.
 
Važno je napomenuti da je firmi "Eko koza" Mostar, koja ima prijavljenog jednog zaposlenog, od 2011. do 2015. godine odobreno 525.941 KM na ime poticajnih sredstava, a udruženju "Tor" u istom periodu 17.900 KM.
 
U cilju zaštite Budžeta Federacije BiH, sprečavanja nezakonitih radnji i zloupotreba od strane pojedinaca koji se lažno predstavljaju poljoprivrednicima, povećanja transparentnosti rada i uvođenja više reda u segmentu poticaja u poljoprivredi, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nastavlja aktivnosti na stabilizaciji ukupnog stanja u poljoprivredi.
 
Uzimajući u obzir ove činjenice, djelovanje i ulogu pojedinih udruženja poljoprivrednika i pojedinaca u proteklom periodu, kao što je Dževad Kovač, te njihova nastojanja da organiziraju poljoprivredne proizvođače na proteste, nerede koje prave i neistine koje šire na terenu narušavajući ugled Ministarstva, zaposlenika i svakog pravog poljoprivrednog proizvođača, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je na raspolaganju svim institucijama i građanima za podatke i informacije o svom radu – kaže se u saopćenju iz ovog federalnog ministarstva.
 
 
Utorak,
20. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE