Nazad

Aktuelno

U Veljacima i Potočarima odata počast žrtvama genocida
05 Sep 2016
Koordinacija boračkih organizacija Bosne i Hercegovine proistekla iz Armije RBiH i MUP-a RBiH, zajedno s Federalnim ministarstvom za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata,  već desetu godinu zaredom, prvog petka u septembru,  organizuje posjetu mezaristanu Veljaci u Bratuncu i  Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica. Počast žrtvama genocida odali su predstavnici boračkih organizacija, članovi porodica poginulih boraca i šehida, ratni vojni invalidi, demobilisani borci i dobitnici najvećih ratnih priznanja.
 
Zajedno sa saborcima i porodicama šehida bili su  federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić,  savjetnik Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dževad Mahmutović, predsjednik Saveza RVI Sead Delić, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Almin Škrijelj  i drugi.
 
Federalni ministar Bukvarević je ovom prilikom rekao da je trajna obaveza svih da dolaze u Potočare i Veljake i odaju dužnu počast žrtvama genocida.
 
- Mi moramo prenijeti na našu djecu, da pamte i nikad ne zaborave. Još jednom na ovim mjestima trebamo reći istinu o agresiji na BiH i odbrani naše zemlje. Sa ovog mjesta treba poslati poruku da se Bosna i Hercegovina ne može dijeliti i da je ovo zemlja svih njenih građana – poručio je Bukvarević.
 
I potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić je u Memorijalnom centru Potočari rekao da se šehidi i oni koji su branili Bosnu i Hercegovinu ne smiju zaboraviti.
 
- Posjeta ima svoju simboliku. Ovo je najbolje mjesto odakle treba poručiti da nikakve sile mraka ovu zemlju ne mogu podijeliti – rekao je Salkić.
 
Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković izrazio je zahvalnost boračkim organizacijama i njihovim članovima koji su došli u Potočare.
 
- Ova udruženja imaju osjećaj za državu Bosnu i Hercegovinu. Posjeta nama koji ovdje živimo daje nam snagu da istrajemo u našoj mirnodopskoj borbi za očuvanje Bosne i Hercegovine – rekao je Duraković.
 
Nakon obilaska mezaristana održan je sastanak o temi Podrška održivom povratku na području Podrinja i Srebrenice – saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.
 
 
Utorak,
20. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE