Nazad

Aktuelno

Ministar Drljača otvorio tri nove kuće u Ramićima
02 Sep 2016
Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača danas je otvorio tri nove kuće u naselju Ramići u kojima će biti smješteno 50 korisnika JU Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine “Pazarić”.
 
Za izgradnju ovih objekata Vlada Federacije BiH je, putem ovog ministarstva, izdvojila  oko 486.000 KM u okviru projekta „Internacionalno dobro, pomaganje i podrške ljudima sa intelektualnim poteškoćama u razvoju”. Udruženje iz Njemačke „Freundeskreis Pazaric Bosnien-Herzegowina e. V. Baden-Baden” osiguralo je175.000 eura.
 
Kako je ovom prilikom kazao ministar Drljača, zahvaljujući ovim sredstvima, novoizgrađeni objekti će pružiti bolji život za 50 korisnika Zavoda, koji su do sada živjeli u neadekvatnim uvjetima na lokaciji Zovik.
 
- Izmještanje korisnika sa ove lokacije i zatvaranje objekta u Zoviku je cilj Federalnog ministarstva, koje je u ovoj godini izdvojilo još 300.000 KM da bi preostalih oko 50 osoba s poteškoćama u razvoju bilo izmješteno u nove kuće - kazao je Drljača.
 
Njihova gradnja trebala bi biti finalizirana u roku od godinu dana jer se saradnja s njemačkim donatorom nastavlja.
 
Otvorenje kuća provedeno je u skladu s međunarodnim trendovima deinstitucionalizacije, to jest transformacije postojećih ustanova za zbrinjavanje osoba sa intelektualnim teškoćama u više manjih obiteljskih kuća.
 
Izgradnjom novog naselja „Internacionalno selo - Ramići” bit će kontinuirano nastavljena primjena Pravilnika o standardima za rad i pružanje usluga u ustanovama socijalne zaštite u Federacji BiH.
 
Direktor JU Zavoda “Pazarić” Jasmin Ćerimagić kazao je da je sredstvima od 42.000 KM kompanije “Hifa Petrol” obezbijeđen namještaj. Na taj način korisnici će moći uživati u ugodno osmišljenom i uređenom enterijeru novog doma.
 
- Stanovanjem uz podršku obezbjeđuje se odgovarajući smeštaj, stručna pomoć i pomoć za što potpunije osamostaljivanje i uključivanje korisnika u zajednicu - rekao je Ćerimagić na svečanom otvaranju tri nove kuće u naselju Ramići.
 
Utorak,
20. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE