Nazad

Aktuelno

Ministar Ramić: Zločini se nisu isplatili
01 Sep 2016


Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio je danas Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu te istakao da ga trebaju posjetiti svi oni koji žele sačuvati sjećanje na ono što se dešavalo na području BiH, a prije svega na agresiju, torture i mučenja.

- Posebno ga trebaju posjetiti mlađe generacije, jer naši stariji koji su preživjeli iste zločine za vrijeme Drugog svjetskog rata, nisu prenosili svoja iskustva mlađim generacijama - pojasnio je.

Istakavši da je i sam dijete logoraša, Ramić je naglasio da, nakon rata, mnogi logoraši i njihova djeca obavljaju jako bitne funkcije, što znači da se zločini nisu isplatili.

Muzej, koji je organizirala grupa entuzijasta, potpomognuta Savezom logoraša BiH, obiluje bogatom arhivskom građom i nudi multidisciplinarni pristup upoznavanju i istraživanju događaja u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković istakao je da se u Muzeju nalaze arhiv i izložba Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kao i postavke koje govore o zločinima protiv čovječnosti, logorima, zločinima počinjenim nad djecom, masovnim grobnicama, genocidu u Srebrenici, te videoizjave i svjedočenja žrtava.

Omogućene su i projekcije filmova - "Rat u Bosni i Hercegovini", "Gradovi pod opsadom", "Njihovim očima (Svjedoci pravde)", "Kraj nekažnjivosti- Seksualno nasilje pred Tribunalom", "Zločin pred Tribunalom (Prijedor, srednja Bosna, Višegrad)", i "Dubrovnik i zločin nad kulturnom baštinom". Svi sadržaji dostupni su za posjetioce na bosanskom, engleskom i turskom jeziku.
 
Utorak,
20. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE