Nazad

Aktuelno

Održan prijem za učesnike projekta „Study perr education week in Istanbul“
18 Sep 2015

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i Zeleni polumjesec (Yesilay) u Bosni i Hercegovini upriličili su danas na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru svečani prijem za učesnike projekta „Study perr education week in Istanbul“.

Riječ je o projektu Društva Zeleni polumjesec (Yesilay) u BiH, nevladine organizacije koja radi na osnovama izgradnje porodice, međusobnog uvažavanja, očuvanja dostojanstva, te nastoji zaštititi društvo od loših navika bez obzira na vjersku, etničku ili bilo koju drugu pripadnost.

Yesilay putem svojih aktivnosti želi animirati predstavnike obrazovnih institucija i civilnog društva u BiH da uzmu aktivno učešće kroz različite oblike pomoći i podrške u realizaciji svih planiranih projekata u svrhu izgradnje zdravog i obrazovanog društva.

- Organizacija Zeleni polumjesec je nešto novo u BiH, ali nešto što nosi vrlo zdrave ideje, zdrave aktivnosti u budućnosti koje se tiču zdravstveno-edukativnih aktivnosti koje moraju da se ostvaruju u sklopu redovnog obrazovanja – rekla je federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović.

Dilberović je istakla kako je riječ o jako važnom programu u zaštiti prije svega mladih, a onda i svih građana jedne zemlje u borbi protiv različitih vidova ovisnosti, te dodala kako će se u budućnosti raditi malo više na promidžbi ove nevladine organizacije koja je jako poznata u svijetu.

- Organizacija Zeleni polumjesec ima naučno razrađene planove i programe za edukaciju koje izrađuju vrhunski svjetski stručnjaci i nadam se da ćemo uskoro i mi u BiH prepoznati važnost ovog programa - naglasila je Dilberović, navodeći kako je danas organiziran prijem za osam studenata i dva profesora koji su bili učesnici projekta „Study perr education week in Istanbul“.

Voditeljica programa „Zdravstvo i rani dječiji rast i razvoj“ u UNICEF-u BiH Selena Bajraktarević istakla je kako je UNICEF podržao ovo studijsko putovanje grupe od deset ljudi da skupa sa svojim vršnjacima u Istanbulu nauče i preuzmu tehnike vršnjačke edukacije po pitanju promocije zdravih stilova života i prevencije.

Predsjednik Zelenog polumjeseca u BiH Redžo Čaušević kazao je kako je veliko interesovanje u BiH za rad ove organizacije, te da je njihov slijedeći korak organiziranje regionalne konferencije u Srebrenici koja će okupiti predstavnike Albanije, Kosova, Srbije, Crne Gore i BiH u kojima postoji ova organizacija.
 

 
Srijeda,
21. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE