Nazad

Aktuelno

Susret Novalića i Lubecka
11 Sep 2015

Danas je premijer Federacije BiH Fadil Novalić upoznao direktora Međunarodne financijske korporacije (IFC) za zapadni Balkan Thomasa Lubecka s reformama koje provodi i priprema Vlada Federacija BiH.

- Ako bismo htjeli grupirati sve probleme čije nam rješavanje predstoji, onda bi to bili ekonomija, vladavina prava i javna uprava - kazao je Novalić.

Govoreći o aktualnim i planiranim reformskim aktivnostima Vlade FBiH, premijer je ukazao na rješavanje pitanja mirovinsko-invalidskog fonda, koji je trenutačno potpuno debalansiran sustav. To iziskuje aktivnosti na dva kolosijeka: zakonsko reguliranje i financijsko konsolidiranje.

Premijer Novalić upoznao je gosta s nastojanjima Federalne vlade usmjerenim ka eliminiranju “sive” ekonomije, te povećanju likvidnosti tržišta. Dotaknuo se i stečaja kompanija, ocjenjujući da kod nas postoji “apstinencija od stečaja”, pri čemu stečaj uglavnom svi vide kao put u likvidaciju, a ne kao mogućnost za pokretanje novog biznisa.

Prema riječima Thomasa Lubecka, IFC je dosad u u Bosni i Hercegovini uložio više od 370 milijuna dolara, a u ovom trenutku aktivno je 90 milijuna dolara. Među aktualnim projektima istaknuo je onaj koji IFC radi u suradnji s Federalnim ministarstvom financija i Poreznom upravom FBiH, a čiji je cilj olakšavanje porezne politike za mala i srednja poduzeća.

 
Srijeda,
21. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE