Nazad

Aktuelno

Dilberović: Što hitnije pronaći rješenje za početak nastave u USK
10 Sep 2015

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović uputila je poziv premijeru Unsko-sanskog kantona Izudinu Saračeviću i kantonalnom ministru obrazovanja, nauke, kulture i sporta Adisu Muharemoviću, kao i predsjednicima sindikata predškolskog i osnovnog, odnosno srednjeg obrazovanja USK-a Zehri Hadžić i Samiru Fajiću da što hitnije pronađu najoptimalnije rješenje za početak nove školske 2015./16. godine.

Kako je školska 2015/16. godina već počela u svim ostalim kantonima u Federaciji BiH, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je s velikom pažnjom i zabrinutošću, kako se navodi, pratilo dešavanja u odgojno-obrazovnom procesu u Unsko-sanskom kantonu gdje, zbog štrajka prosvjetnih radnika, nastava u osnovnim i srednjim školama još nije počela.

„Pretpostavljamo da ste svjesni činjenice da svakodnevno gubljenje nastave predstavlja veliki problem za odgojno-obrazovni proces, a sama nadoknada izgubljenih sati podrazumijeva dodatne teškoće. Sigurni smo da štrajk teško pada i samim prosvjetnim radnicima, te koristimo priliku da ih pozovemo da uđu u učionice. Pozivamo i obrazovne vlasti da sa svoje strane učine maksimum napora kako bi prosvjetnoj struci dali/povratili dignitet koji zaslužuje u društvu. Znamo da su problemi u obrazovanju složeni i da su, uglavnom, strukturne prirode, te nam jedino preostaje da ih zajedničkim snagama obrazovnih vlasti, socijalnih partnera, kao i roditelja prevazilazimo“, navela je ministrica.

Svjesna problema s kojima se zainteresirane strane suočavaju, ministrica Elvira Dilberović je pozvala sve da, u najboljem interesu učenika, nađu najoptimalnije rješenje za početak nastave u školskoj 2015/16. godini, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

 
Srijeda,
21. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE