Nazad

Aktuelno

Novalić i Cvijanović usaglasili akcioni plan reformske agende
09 Sep 2015

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović danas su na sastanku, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, usaglasili Akcioni plan reformske agende za 2015/2016 godinu.

Takav napredak u provedbi reformske agende pozdravio je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark kazavši da je impresivno vidjeti odlučnost u tom pogledu što je važno za evropske integracije.

- Akcent je na harmonizaciji zakona, akcija i mjera da bismo se u maksimalnoj mjeri približili istom tržištu što i jesmo - rekao je premijer FBiH Novalić.

Cvijanović je istakla da je na sastanku definirana zajednička inicijativa za izmjene Zakona o taksama BiH, da se sa 40 vrati na 10 KM.

- Također, usaglasili smo izmjene zakona o akcizama koje se odnose na akcizu za naftne derivate koje će služiti za izgradnju cesta - kazala je Cvijanović dodajući da bi to trebalo biti urađeno i za akcize na pivo i cigarete koje će ići za zdravstvo.

Naglasila je da se očekuje da će do kraja godine biti usaglašen i zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza.

Na današnjem sastanku je razgovarano o temama koje se tiču harmonizacije registracione procedure privrednih vozila.

Naime, želi se postići da proces za registraciju vozila bude identičan na području RS-a i Federacije.

Sastanku su prisustvovali zamjenica premijera Federacije BiH i federalna ministrica finansija Jelka Milićević, ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark.
 

 
Srijeda,
21. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE