Nazad

Aktuelno

Čampara i Lukač s kantonalnim ministrima unutrašnjih poslova i policijskim komesarima
09 Sep 2015

Federalni ministar unturašnjh poslova Aljoša Čampara i direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač danas su se u Tuzli sastali s kantonalnim ministrima unutrašnjih poslova i policijskim komesarima.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i predstavnici Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, razmatrani su Izvještaj o sigurnosnoj situaciji na području Federacije BiH za period januar-juni 2015. godine, sigurnosna pitanja u vezi s funkcionisanjem policijske strukture u BiH, te druge teme iz domena policijskog rada.

U raspravi o stanju sigurunosti na području Federacije BiH je konstatovano je da je u prvih šest mjeseci 2015. godine broj krivičnih djela smanjen za 13,8 posto, a za 6,6 posto povećan broj saobraćajnih nezgoda. Zaključeno je da je policija u Federaciji BiH stanje sigurnosti držala pod kontrolom, kako u segmentu sprečavanja narušavanja javnog reda i mira, tako i u suprotstavljanju svim vrstama kriminaliteta.

Učesnici sastanka danas su razmatrali Nacrt sporazuma o međusobnom pružanju pomoći i operativnoj saradnji policijskih organa u Federaciji BiH u uvjetima rješavanja kriznih stanja na prostoru Federacije BiH.

Ministar Čampara je istakao da bi potpisivanjem ovog sporazuma između Federalne uprave policije i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova došlo do uspostavljanja efikasnijih oblika saradnje u oblasti borbe protiv svih pojavnih oblika kriminaliteta i poboljšanja cjelokupne sigurnosne situacije. Također je naglasio da je Sporazum usklađen sa zahtjevima iz Reformske agende koji se odnose na sigurnosni aspekt i vladavinu prava.
 

 
Srijeda,
21. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE