Nazad

Aktuelno

Razgovor s članovima Monitoring komiteta Vijeća Europe
08 Sep 2015

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, primio izaslanstvo Monitoring komiteta Vijeća Europe (VE), na čelu s Egidijusom Vareikisom. Cilj njihova boravka u našoj zemlji jeste pisanje izvješća o stanju u Bosni i Hercegovini i, unutar toga, ispunjavanju obveza koje je BiH preuzela pristupanjem Vijeću Europe.

Premijer Novalić je goste upoznao s provedbom Reformske agende, ukazavši posebno na sektor koji se odnosi na snaženje vladavine prava. Pri tome je kao najveće probleme istaknuo korupciju i gospodarski kriminal. Jedan od načina zatvaranja vrata korupciji jeste, kazao je premijer, moratorij kojeg je Vlada FBiH uvela na zapošljavanje u javnoj upravi i javnim poduzećima.

Kada je riječ o opredijeljenosti za europski put Bosne i Hercegovine, Novalić ističe da u Federaciji BiH o tome postoji jasna i nedvojbena suglasnost svih političkih opcija.

U razgovorima, u kojima je sudjelovala i federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović, istaknuta je i nužnost dokidanja prakse „dvije škole pod jednim krovom“. Tim povodom je ministrica Dilberović kazala da je najveći problem necentralizirani obrazovni sustav. Kao ilustraciju da etnička pripadnost ne može biti prepreka jedinstvenom obrazovanju navela je i mostarski Koledž ujedinjenog svijeta u kojem se školuju učenici 55 različitih nacionalnosti.
 

 
Srijeda,
21. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE