Nazad

Aktuelno

Sastanak sa češkim ambasadorom Skalnikom
07 Sep 2015

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić razgovarao je danas sa ambasadorom Češke Republike u Bosni i Hercegovini Jakubom Skalnikom o tekućim projektima koje Federalno ministarstvo provodi sa Češkom razvojnom agencijom (CDA), kao o i mogućnostima nastavka i proširenja saradnje na ostale grane poljoprivrede i sektore u nadležnosti ovog ministarstva.

Ministar Dedić zahvalio je Vladi Češke Republike koja preko CDA podržava razvoj poljoprivrede u BiH kroz dugogodišnje djelovanje na ovim prostorima. Jedan od tih projekata je razvoja sistema uzgoja tovnih rasa goveda u BiH, koji se trenutno provodi u oba entiteta.

- Projekat poprima još veću važnost kad se uzme u obzir činjenica da trenutno u BiH ne postoji sistem reprodukcije tovnih goveda. Konkretni rezultat realizacije ovoga projekta upravo bi trebali biti formiranje i razvoj repro-centara, osnaživanje i povećanje efikasnosti uzgoja i podizanja goveda u BiH, kao i jačanje i usklađivanje bh. zakonodavstva za stočarstvo sa standardima EU - kazao je ministar Dedić.

Predstavnici Češke ambasade su u razgovoru istakli da je, s ciljem postizanja tih rezultata, Projektom predviđena obuka zaposlenika ministarstva i nadzornih organa kroz konsultacije, praćenje, potporu, educiranje i aktivno uključivanje poljoprivrednika i svih aktera u ovaj proces. To bi doprinijelo širem cilju, odnosno uvođenje standardnih metoda reprodukcije za čistokrvne rase tovnih goveda, te povećanju nivoa zadovoljenja domaćih potreba za rasplodnim materijalom i proizvodnjom mesa.

Cijeneći značaj projekta, te uvažavajući dosadašnju saradnju i spremnost Češke Republike da i dalje nastavi podržavati razvoj Bosne i Hercegovine kroz ovaj i slične projekte, ministar Dedić je dodao da će razmotriti preduzimanje svih neophodnih mjera kako bi bile riješene proceduralne prepreke i problemi koji bi mogli ugroziti uspješnost i potpunu transparentnost u realizaciji ovog projekta.

Ambasador Skalnik je zahvalio ministru Dediću na iskazanoj spremnosti i zalaganju da osigura uspješnost razvojnih projekata koje podržava Češka Republika u BiH, izrazivši nadu da će se saradnja između naše dvije prijateljske zemlje nastaviti i u budućnosti, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

 
Srijeda,
21. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE