Nazad

Aktuelno

Ministar Ramić primio saudijskog ambasadora
07 Sep 2015

Federalni ministar raseljenih i izbjeglih osoba Edin Ramić danas je, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, s ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije Hanijem A. Mominahom razgovarao o mogućnostima za nastavak dosadašnje uspješne saradnje na stvaranju uslova za veći održivi povratak izbjeglih i raseljenih osoba u Bosni i Hercegovini.

S tim u vezi, ministar je ambasadoru uručio brošuru Federalnog ministarstva koja sadrži idejne projekte održivosti povratka kroz ekonomsko jačanje povratnika. Riječ je, uglavnom, o projektima vezanim za poljoprivredu, a čiji je cilj da omoguće povratnicima zaposlenje na vlastitim imanjima. Već ima dobrih primjera povratnika koji su obnovili svoja imanja i na njima ostvaruju prihode koji im omogućavaju solidan život.

Također, ministar Ramić je ukazao na mogućnost da, na obostranu korist, u ove projekte budu uključeni i poslovni ljudi iz Saudijske Arabije.

Ambasador Mominah ocijenio je da je dobro što su projekti usmjereni na sve povratnike u Bosni i Hercegovini, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Uz to, kazao je da, osim ekonomskih uslova, za održivio povratak treba stvarati i prateću infrastrukturu, kao što su zdravstvene ustanove i škole.

Tokom današnjih razgovora, saudijski ambasador prihvatio je poziv ministra Ramića da zajednički posjete neke povratničke sredine u Bosni i Hercegovini.

 
Srijeda,
21. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE